Βασίλης Αϊβαλής: Πώς θα οδηγηθούμε στην «έξυπνη» Πάτρα – Δέσμευση για Αντιδημαρχία Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Το σχέδιο της παράταξής του για την «έξυπνη» Πάτρα παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Βασίλης Αϊβαλής συμμετέχοντας στη συνεδρία «Έξυπνες Πόλεις & Τοπική Αυτοδιοίκηση» στο πλαίσιο του 2ου IMPACT 2023 με θέμα «Υποδομές και ενίσχυση της οικονομίας».

«Για εμάς ο όρος «έξυπνη πόλη» δε σχετίζεται με ένα συγκεκριμένο άξονα, αλλά είναι μία οριζόντια ευκαιρία ανάπτυξης. Και αυτό γιατί έχει εφαρμογή σε πολλούς άξονες της καθημερινότητας του πολίτη, όπως ενέργεια, περιβάλλον, απορρίμματα, κυκλοφορία, ύδρευση, δίκτυα, πολιτική προστασία, τουρισμός, πολιτισμός, κ.α.» τόνισε ο κ. Αϊβαλής και υπογράμμισε:

«Η παράταξή μας «ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ» πιστεύει στη συμμετοχική δημοκρατία και διαφάνεια. Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, της δημοκρατίας και της διαφάνειας μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ένας σημαντικός στόχος. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη ψηφιακών πλατφορμών για την αύξηση της δημόσιας συμμετοχής των πολιτών μας στη λήψη αποφάσεων, την παροχή πρόσβασης σε δημόσια δεδομένα και την ενίσχυση της διαφάνειας της δημόσιας διοίκησης.»

Ο κ. Αϊβαλής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ενέργειες που θα οδηγήσουν στο να γίνει η Πάτρα «έξυπνη» πόλη. Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Θα αξιοποιήσουμε κάθε μεμονωμένο σχέδιο που έχει συνταχθεί και έχει συνάφεια με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα διαμορφώσουμε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού με συγκεκριμένους στόχους, δράσεις, χρονοδιάγραμμα, δείκτες μέτρησης και πηγές χρηματοδότησης με την συμμετοχή των δημοτών μας στη συνδιαμόρφωση του στρατηγικού σχεδίου μέσω ανοιχτών δημόσιων διαβουλεύσεων.

Μία από τις πρώτες χρονικά ενέργειες μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου νέου δικτυακού τόπου του Δήμου (εφαρμογή σε web και σε κινητά) με ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους δημότες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και καλά παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων.

Οι δράσεις έξυπνης πόλης που έχουν γίνει στην πόλη μας και αυτές που σχεδιάζονται να γίνουν είναι γνωστές σε ελάχιστους, διότι απλούστατα δεν είναι στις προτεραιότητες της υφιστάμενης δημοτικής αρχής. Εμείς θα ενημερώνουμε τους δημότες για τις ψηφιακές δράσεις του Δήμου αξιοποιώντας κάθε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα και θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να παρέχουμε ανοικτή και δημόσια πληροφόρηση σε κάθε ενδιαφερόμενο για τα έργα που υλοποιούνται στην πόλη μας, την πηγή χρηματοδότησης τους, την πορεία υλοποίησης και τον προγραμματισμό ολοκλήρωσης τους. Για εμάς αυτό είναι κλασσικό παράδειγμα ηλεκτρονικής δημοκρατίας.

Επιπλέον θα δημιουργήσουμε ψηφιακή πλατφόρμα διαβούλευσης των πολιτών σχετικά με τοπικά έργα και πρωτοβουλίες στο Δήμο Πάτρας. Κάθε πολίτης, κάθε επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται σε μια περιοχή θα έχει τη δυνατότητα να προτείνει, να αξιολογεί, και να συμβάλει στο χρονοπρογραμματισμό και στο τρόπο υλοποίησης έργων και πρωτοβουλιών που θα αφορούν τη γειτονιά του. Σχεδιασμός με όλους είναι το πρόταγμα της επόμενης μέρας στο Δήμο μας.

Υπάρχουν αξιόλογες χρηματοδοτήσεις από την ευρωπαϊκή ένωση και ειδικά από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι γνωστό ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 θα υπάρξουν νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης υψηλού προϋπολογισμού, είτε από τα τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα εθνικής εμβέλειας, είτε από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας, είτε από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα (Horizon, Interreg, κ.α.). Έφτασε πλέον η στιγμή η Πάτρα να μη λειτουργεί αποσπασματικά και ευκαιριακά στις χρηματοδοτικές προσκλήσεις, χωρίς οργάνωση και δομή, να αδιαφορεί επιδεικτικά σε συνεργασίες και να κοιτάει ως απαθής θεατής τις άλλες πόλεις να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες, να προβάλλονται και να αναγνωρίζονται εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων για τη καινοτομία τους.

Ο Δήμος μας δεν αναγνώρισε την ευκαιρία της ανάπτυξης μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού στο βαθμό που έκαναν άλλες πόλεις με σημαντικά ορατά αποτελέσματα αλλά και διακρίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Στηρίχτηκε σε μεμονωμένες πρωτοβουλίες υπαλλήλων και σε ευκαιριακές υποβολές προτάσεων χρηματοδότησης, χωρίς να έχει συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης και συνάφειας των δράσεων έξυπνης πόλης με άλλες υποδομές και έργα που γίνονται στην πόλη μας και χωρίς να έχει δημιουργήσει μία οργανωμένη δομή συντονισμού του σχεδιασμού, της υλοποίησης, της αξιολόγησης και της παρακολούθησης έργων ψηφιακού μετασχηματισμού.

Εμείς θα δημιουργήσουμε νέα Δομή Ψηφιακού Μετασχηματισμού στο Δήμο με στόχο την παρακολούθηση της υλοποίησης και τη βιωσιμότητα των δράσεων «έξυπνης πόλης»,κατάλληλα στελεχωμένη, με ενεργό συμμετοχή προσωπικού από όλες τις Διευθύνσεις και για διάφορους θεματικούς τομείς (ενέργεια, μεταφορές, περιβάλλον κλπ.) και παράλληλα τη δημιουργία διακριτής Αντιδημαρχίας Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα θα προωθήσουμε την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού του Δήμου με στοχευμένες ενέργειες επιμόρφωσης που θα διαχειρίζεται τα ψηφιακά εργαλεία και θα αξιοποιήσουμε το προσωπικό με βάση τα ουσιαστικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων έχει υψηλή προτεραιότητα χρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ 2021-2027.

Για εμάς καινοτομία σημαίνει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια της πόλης μας και να συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα έξυπνων πόλεων, καθώς και να υποστηρίξουμε την αδελφοποίηση «έξυπνων πόλεων» με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την εφαρμογή καλών πρακτικών.

Για εμάς καινοτομία σημαίνει να συνεργαζόμαστε με τα 3 Πανεπιστήμια μας (Πατρών, Πελοποννήσου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και ειδικότερα με τα ερευνητικά εργαστήρια και τα γραφεία διασύνδεσης, τα 3 Ερευνητικά Ινστιτούτα μας (Τεχνολογίας Υπολογιστών, Βιομηχανικών Συστημάτων, Επιστημών Χημικής Μηχανικής), το Επιστημονικό Πάρκο, τα Επιμελητήρια (Αχαΐας, Οικονομικό, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ), άλλους φορείς (Εμπορικό και Εισαγωγικό Σύλλογο, ΟΕΒΕΣΝΑ, ΟΛΠΑ, κ.α.) και με κάθε φορέα που έχει ενδιαφέρον, εμπειρία και γνώση για την ψηφιακή ανασυγκρότηση της πόλης μας. Αυτό το πλεονέκτημα που έχει η πόλη μας με την ύπαρξη και την ενεργό δράση αυτών των φορέων δε θα μείνει ανεκμετάλλευτο, αλλά θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό.

Θα αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για τη διασύνδεση Πανεπιστημίων και Δήμου με στόχο την ενσωμάτωση των φοιτητών στις δραστηριότητες του Δήμου και την αύξηση των θέσεων πρακτικής άσκησης.

Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε συνεργασίες με τα εργαστήρια των Πανεπιστημίων για τη βελτίωση και συντήρηση των ψηφιακών εφαρμογών. Η γνώση γύρω από τις νέες τεχνολογίες και το όραμα στο ψηφιακό μέλλον προέρχεται από τους φοιτητές μας, και αυτοί μπορούν να μας δείξουν το δρόμο έχοντας ενεργό συμμετοχή. Θα παρακολουθούμε τις δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού της πόλης μας που υλοποιούνται σε κάθε επίπεδο (Δήμος, Περιφέρεια, Πανεπιστήμια, ιδιώτες, φορείς, κλπ.) και θα διερευνούμε τη δυνατότητα συνεργασιών των επί μέρους έργων για τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης μετάβασης. Εμπλέκουμε ενεργά το Δήμο σε όλες τις δράσεις που σχετίζονται με ψηφιακές βελτιώσεις της καθημερινότητας των δημοτών και επισκεπτών και προωθούμε την ψηφιακή καινοτομία, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό.

Θα ενισχύσουμε και θα αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του sense.city σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) για αυτόματη κατηγοριοποίηση και αναγνώριση προβλημάτων και αρμόδιας υπηρεσίας και με χρήση Chatbot.

Ο Δήμος Πατρέων δεν είναι δυνατόν να είναι απών αλλά πρέπει να συμμετέχει ενεργά στο Patras IQ και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και συνέδρια. Επιπλέον θα πρέπει να είναι πρωτοπόρος στη διοργάνωση εκδηλώσεων διασύνδεσης Εκπαίδευσης – Έρευνας – Δήμου, όπως hackathons, ημέρες καριέρας, open coffees, κ.α.

Θα διαθέσουμε ανοικτά δεδομένα σε κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα, φορέα, φοιτητή, δημότη και επιχειρηματία, θα συνεργαστούμε με τον ΕΛΛΑΚ (Οργανισμός Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα). Επίσης θα προωθήσουμε την ανάπτυξη νέων ψηφιακών χαρτών και γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών για συγκεκριμένους θεματικούς άξονες διαθέτοντας την πληροφορία ως ανοικτά δεδομένα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Θα επεκταθούμε σε νέες ψηφιακές δράσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα ούτε σε πιλοτικό επίπεδο π.χ. τηλεϊατρική για απομακρυσμένες περιοχές και για ηλικιωμένους ή με σοβαρά προβλήματα υγείας συμπολίτες μας.

Τέλος, θα δημιουργήσουμε τη νέα «Αναπτυξιακή Πάτρας Ανώνυμη Εταιρεία Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, με μετοχική σύνθεση των ενδιαφερόμενων φορέων και με κύριους στόχους την προώθηση της ανάπτυξης και το σχεδιασμό και υλοποίηση νέων ψηφιακών έργων.»

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ