Στην πρώτη γραμμή για την Πάτρα μας

Θητεύσατε Δήμαρχος στην Παραλία Πατρών, Δημοτικός Σύμβουλος Πατρέων στην αντιπολίτευση την τρέχουσα θητεία, όμως συνεχίζετε πιστά στην Αυτοδιοίκηση. Γιατί;

Ειδικά τώρα νιώθω μεγαλύτερη την υποχρέωση για να αλλάξουμε την πόλη μας. Δεν μπορεί να συνεχίζει σε αυτόν τον τρόμο της στασιμότητας, της οπισθοδρόμησης, να μην ακολουθεί το σύγχρονο, να μην συμβαδίζει με την εποχή, να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών της. Και είμαι σίγουρος για την αλλαγή στα δημοτικά πράγματα.

Έχουν όλοι πια αντιληφθεί πως η δημοτική αρχή, που διαχειρίζεται τις τύχες της πόλης τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να δημιουργήσει ένα πλασματικό προφίλ «υπερασπιστή» των πολιτών και μια «εικονική» πραγματικότητα δήθεν παραγωγής έργου. Αυτό το προσωπείο, όπως έχω ξαναπεί, έχει πλέον καταρρεύσει. Οι Πατρινοί βλέπουμε την αλήθεια, βγαίνοντας απ’ την πόρτα μας! Βλέπουμε μια πόλη παρατημένη και βαλτωμένη.

Κε Δημακόπουλε, η Δημοτική Αρχή τονίζει συνεχώς πως η Πάτρα είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Δεν βλέπετε έργα;

Θα σας δώσω ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

-Το έργο στο Αρσάκειο που με διασφαλισμένα κονδύλια του 2014 θα ανακατασκευαζόταν και 9 χρόνια μετά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

-Ένα παραλιακό μέτωπο που η αξιοποίησή του μεταφέρεται 10 χρόνια μετά λόγω καθυστερήσεων και αδράνειας.

-Η Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου «πάει» και αυτή για αργότερα, επειδή ακυρώθηκε το έργο για να ξαναδοθεί στον ίδιο ανάδοχο κι ενώ είχαν διασφαλιστεί κονδύλια από το 2017, είμαστε ακόμα στο σημείο ΜΗΔΕΝ.

Τι λέτε ειδικά για την Παραλία της οποίας τα ζητήματα γνωρίζετε;

Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα, ως σύγκριση. Στον πρώην δήμο Παραλίας, στην περίοδο που διατέλεσα Δήμαρχος, ασφαλτοστρώσαμε πολλές χιλιάδες μέτρα δρόμους, ολοκληρώθηκαν δίκτυα αποχέτευσης, κατασκευάσαμε το μεγαλύτερο τμήμα πεζοδρομίου στην Πατρών-Πύργου καθώς και τις υπάρχουσες παιδικές χαρές (περιοχή Χαραλαμπόπουλου και πλησίον εκκλησίας Αγίου Ιωάννη Προδρόμου). Δρομολογήσαμε επίσης την Ανάπλαση όλης της Παραλιακής ζώνης διασφαλίζοντας μελέτη και αδειοδοτήσεις αυτών, ώστε να αποκτήσει ξανά την αίγλη που είχε παλιά.

Η σημερινή δημοτική αρχή, τι κατάφερε τόσα χρόνια…; Το μόνο που κατάφερε, λοιπόν, ήταν να ρίξει άσφαλτο σε μερικές εκατοντάδες μέτρα και αντί αξιοποίησης της Παραλίας, να φυτέψει 20 ρίζες ελιές στο Παραλιακό μέτωπο!

Επίσης, επιθυμούσε με σθένος να εγκαταστήσει μονάδα επεξεργασίας ανακυκλώσιμου υλικού επιβαρύνοντας επιπλέον την περιοχή. Να υπογραμμίσουμε εδώ, ότι ο βιολογικός καθαρισμός που δέχεται όλα τα λύματα του διευρυμένου δήμου Πατρέων βρίσκεται και αυτός στην Παραλία συμβάλλοντας στην υποβάθμιση της περιοχής.

Καταγράφουμε μια σταθερή επιχειρηματολογία από την δημοτική αρχή πως δεν υπάρχει προσωπικό, ότι η πολιτεία δεν αποδίδει στους δήμους τα χρήματα που οφείλει ώστε να μπορούν να γίνουν περισσότερα πράγματα. Τι απαντάτε σε αυτό;

Είναι το Όραμα και η Θέληση που αλλάζουν τα πάντα. Οι ίδιες δυσκολίες υπάρχουν για όλους τους δήμους, όμως άλλες πόλεις γνωρίζετε ότι προοδεύουν, αλλάζουν, βελτιώνονται, εκσυγχρονίζονται, δημιουργούν υποδομές που βοηθούν τον κόσμο να μείνει εκεί, να δημιουργήσει, να πετύχει. Και εξασφαλίζουν τα δεδομένα ώστε και οι νέοι να μένουν εκεί και να μην γίνονται εσωτερικοί ή εξωτερικοί μετανάστες.

Με άλλα λόγια, ο τρόπος υπάρχει. Μετατρέποντας τις δυσκολίες σε ευκαιρίες, ανοίγοντας το βλέμμα και τη σκέψη σου πέρα απ’ τον ορίζοντα, αξιοποιώντας τα εφόδια της πόλης σου για να δώσεις μια «ταυτότητα» και να πετύχεις τους στόχους που ‘χεις θέσει. Συνεπώς, το όραμα είναι που τα αλλάζει όλα. Μαζί με τη γνώση αλλά πάνω απ’ όλα, με την πραγματική βούλησή σου να θες όντως να κάνεις πράγματα, να προσφέρεις, να αλλάξεις την λειτουργία μιας πόλης. Και εμείς, στην «ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ», ξέρουμε και μπορούμε, έχουμε σαφές και ξεκάθαρο Όραμα για την Πάτρα. Γι’ αυτό μπαίνουμε και μπαίνω κι εγώ προσωπικά, στην πρώτη γραμμή για την Πάτρα, την Πάτρα τη δικιά μας και την Πάτρα των παιδιών μας!

Φώτης Δημακόπουλος είναι Δημόσιος Υπάλληλος, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή.

Δημοσιεύθηκε στο www.dete.gr στις 01/10/2023.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ