Καθώς η κλιματική κρίση μας χτυπάει την πόρτα, η παράταξή μας οφείλει να εναρμονίσει την πολιτική της πρόταση στις κατευθύνσεις που ορίζει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική. Το πλαίσιο αυτό καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Η Πάτρα μπορεί να πετύχει αυτόν το μετασχηματισμό, αξιοποιώντας τις πηγές χρηματοδότησης, εφόσον έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, στρατηγική και στόχο να γίνει ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.
Κλασσική ευκαιρία είναι το θαλάσσιο μέτωπο, ένα χρόνιο αίτημα της Πατρινής κοινωνίας. 4,5 χρόνια μετά την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου αλλά και 2 χρόνια μετά το διαγωνισμό είμαστε στο σημείο μηδέν. Το κτίριο του παλαιού λιμένος έχει λεηλατηθεί και βρίσκεται στα σκοτάδια χωρίς φωτισμό. Η Μαρίνα παραμένει με τις κατεστραμμένες σαθρές, ασυντήρητες, παλαιές υποδομές. Το απαξιωμένο θαλάσσιο μέτωπο έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ, ή κάμπινγκ με σκηνές, αντί να αποτελεί σημείο αναψυχής, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού και πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει στρατηγική και προτεραιότητες με ρεαλισμό και προοδευτικότητα. Οι τοπικές πράσινες συμφωνίες αποτελούν το βασικό πλαίσιο σχεδιασμού, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω των Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.
Οι βασικοί στόχοι μας είναι:
- Να εφαρμόσουμε σχέδιο για μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, άνετη, ασφαλή, λειτουργική, προσβάσιμηκαι επισκέψιμη Πάτρα
- Να οδηγήσουμε την Πάτρα προς την κλιματική ουδετερότητα
- Να κάνουμε την Πάτρα μία πραγματική πράσινη πόλη
- Να καταστήσουμε την Πάτρα μία πόλη ανθεκτική στην κλιματική κρίση
- Να αναβαθμίσουμε και να αξιοποιήσουμε το δομημένο πολιτιστικό μας απόθεμα
Η ενέργεια, οι πηγές της, η χρήση της, η βέλτιστη αξιοποίησή της, η παραγωγή και η κατανάλωση αποτελούν όχι απλά μερικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν καθημερινά αλλά μερικά βασικά πεδία στρατηγικής δράσης. Η Πάτρα πρέπει να αποκτήσει όραμα, στρατηγικό σχεδιασμό, προτεραιότητες σε έργα και δράσεις με στόχο το σεβασμό στο περιβάλλον, το όφελος των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση των δαπανών με κατεύθυνση στην ενεργειακή εξοικονόμηση.
Η παράταξή μας έχει στελέχη με εμπειρία, έχει όραμα, σχέδιο και στρατηγική και είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε μόνο μπροστά. Η στρατηγική μας αναδεικνύει τις προτεραιότητες και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η Πάτρα σε θέματα ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης και έχει ως στόχο να αποτελέσει το βασικό εργαλείο διαμόρφωσης της τοπικής πολιτικής την επόμενη πενταετία. Στρατηγική επιδίωξη είναι, οι ενεργειακοί και κλιματικοί στόχοι που τίθενται στο πλαίσιο αυτό μέχρι το έτος 2030, να συμβάλλουν καθοριστικά στην απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση με τον πιο οικονομικά ανταγωνιστικό τρόπο για την τοπική οικονομία, να επιτύχουν τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και να αναδείξουν τελικά την Πάτρα μας ως μια από τις πρωτοπόρες σε όλη την Ευρώπη, που θα έχει υιοθετήσει φιλόδοξους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους.
Η παράταξή μας προγραμματίζει μέσω της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης να δώσει τη δική της μάχη, αλλά κυρίως τα όπλα στους πολίτες, ώστε να δημιουργηθεί σταδιακά μια πόλη ενεργειακά σύγχρονη και ανεξάρτητη. Μια πόλη και ένας δήμος, που θα ενώσει τους πολίτες και θα ενδυναμώσει τη συμμετοχή τους, ώστε να τους καταστήσει από απλούς καταναλωτές, έρμαιο στις ορέξεις των ενεργειακών κολοσσών, ενεργειακά ανεξάρτητους και ισχυρούς πολίτες.
Η στρατηγική της παράταξής μας εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες :
Άξονας 1: Ανάπτυξη δικτύου φυσικού αερίου σε όλη την Πάτρα
Άξονας 2 : Η μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας
Άξονας 3: Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
Το όραμα της παράταξής μας είναι η αναμόρφωση της Πάτρας σε μία πόλη η οποία να χρησιμοποιεί σύγχρονες πηγές ενέργειας όπως κάθε Ευρωπαϊκή πόλη και ταυτόχρονα να αυξήσει την χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές χρησιμοποιώντας όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές. Για τη διαμόρφωση της στρατηγικής ενεργειακής μετάβασης, υιοθετούνται πέντε πυλώνες δράσης και ενεργειών θεμελιωμένοι στις βασικές αρχές μιας επιτυχούς διακυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Οι πυλώνες αυτοί είναι:
- Εγκατάσταση δικτύου φυσικού αερίου
- Εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση της ενέργειας
- Ενεργειακή ανεξαρτησία
- Συμμετοχή του μέσω των οργανισμών του σε ενεργειακές κοινότητες
- Παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, χρήση τεχνολογιών ΑΠΕ και έξυπνων δικτύων
- Μεταφορές μηδενικού άνθρακα
Με μια βόλτα στο Δήμο μας, θα διαπιστώσουμε ποικίλα προβλήματα και αδυναμίες, όπως είναι οι προβληματικοί δρόμοι και τα περιορισμένα πεζοδρόμια, το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και η παράνομη στάθμευση, η μειωμένη προσβασιμότητα για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, ο γερασμένος στόλος οχημάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η έλλειψη διασύνδεσης του παραλιακού μετώπου με τον αστικό ιστό στο μεγαλύτερο τμήμα του, η προβληματική διασύνδεση του αστικού και περιαστικού ιστού της Πάτρας με το Πανεπιστήμιο Πατρών, η έλλειψη σύγχρονου και γρήγορου τρένου για τη διασύνδεση της περιοχής με την υπόλοιπη Ελλάδα και του εμπορικού λιμένα Πατρών με άλλους λιμένες, η έλλειψη κυκλικών κόμβων, η ύπαρξη φωτεινών σηματοδοτών παλαιάς τεχνολογίας, η έλλειψη οργανωμένου και ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων κ.ά.
Η αποσπασματική αντιμετώπιση των θεμάτων της πόλης μας, η συνεχής μετάθεση ευθυνών, η άρνηση σύνθεσης απόψεων και η αδυναμία εξεύρεσης λύσεων από τη δημοτική αρχή, εντείνουν τη στασιμότητα και μεγεθύνουν τα αποτελέσματα των κρίσεων για τους πολίτες.
Βασικός μας στόχος στον τομέα των αστικών μεταφορών και της κυκλοφορίας θα είναι η προώθηση, μέσα από το χωρικό σχεδιασμό, των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου, της πεζής μετακίνησης και της μείωσης στη χρήση των αυτοκινήτων. Στον τομέα της διασύνδεσης θα προτάξουμε έναν εξωστρεφή Δήμο έτοιμο για συνεργασίες με τους φορείς της ευρύτερης περιοχής μας προς όφελος των πολιτών αξιοποιώντας τη στρατηγική γεωγραφική θέση μας στη Δυτική Ελλάδα.
Δυστυχώς σήμερα η Πάτρα ΔΕΝ είναι μια καθαρή πόλη. Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων και με σύνθημα «για όλα φταίνε οι άλλοι», μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκληρή πραγματικότητα, καθώς είμαστε έτοιμοι να χάσουμε ακόμα μια ευκαιρία σε ό,τι αφορά στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.
Εννέα χρόνια μετά και η Ξερόλακκα είναι ακόμα ανοιχτή, δεν έχει ακόμα κατατεθεί προς έγκριση η μελέτη για το νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής στο Φλόκα, βλέπουμε ακόμα στους δρόμους της πόλης κατεστραμμένους, σπασμένους και βρώμικους κάδους, δεν είδαμε στις γειτονιές μας έναν καφέ κάδο, δεν εφαρμόστηκε ένα σοβαρό πρόγραμμα εκτροπής των οργανικών αποβλήτων σε συνεργασία με τους μεγάλους παραγωγούς της εστίασης και των ξενοδοχείων, δεν υλοποιήθηκε ούτε μια Γωνία Ανακύκλωσης, δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα Πράσινο Σημείο και δυναμιτίστηκε και καταστρατηγήθηκε η πεμπτουσία της Διαλογής στη Πηγή.
Δεσμευόμαστε ότι δε θα αφήσουμε να χαθεί η μια και μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται στην πόλη μας για να αλλάξει η κατάσταση στη διαχείριση αποβλήτων και να μεταβεί με ασφάλεια στην κυκλική οικονομία. Στόχος μας είναι η αλλαγή του μοντέλου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, πάντα με Δημόσιο χαρακτήρα. Εξοικονομούμε πόρους μέσα από την βελτιστοποίηση ανθρώπινων, φυσικών και οικονομικών πόρων με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Στοχεύουμε σε μια Πάτρα που μπορεί να μειώσει την παραγωγή των απορριμμάτων της, που δεν θα βλέπει το απόβλητο ως απόρριμμα αλλά το επαναχρησιμοποιεί, το ανακτά και το αξιοποιεί προς όφελός της. Υιοθετούμε τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, μιας κοινωνίας που δεν παράγει, καταναλώνει και πετάει, αλλά μαθαίνει να επαναφέρει στην οικονομία τα χρήσιμα υλικά. Πληροφορούμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για τις ενέργειές μας και αναζητούμε την κοινωνική συμμετοχή, τον ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία ώστε να ανατροφοδοτεί συνεχώς το σχεδιασμό μας.
Ο Δήμος Πατρέων ακολούθησε τα τελευταία χρόνια πολιτική ήσσονος προσπάθειας κατευθύνοντας κυρίως τους πολίτες σε κεντρικό επίπεδο σε κυβερνητικές αλλά και άλλες υπηρεσίες ασφάλειας και πολιτικής προστασίας. Εμφανή υστέρηση έναντι άλλων δήμων είναι η ελλειμματική οργάνωση και λειτουργία του αρμόδιου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) και ο Δήμος με ελάχιστη ετήσια χρηματοδότηση περιορίζεται αποκλειστικά την αποψίλωση κοινόχρηστων χώρων, καθαρισμό δασών, αλσών, κοινοτικών αγροτικών δρόμων. Καμία ενέργεια του δήμου δεν έχει γίνει στην κατεύθυνση χρήσης άλλης χρηματοδότησης, καθώς δεν έχει γίνει καμία νέα πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού και έμπειρου εργατοτεχνικού προσωπικού. Δυστυχώς αντίθετα με την πρακτική που ακολουθούν πολλοί δήμοι της χώρας δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς η δυνατότητα χρηματοδότησης στην πολιτική προστασία μέσω της αξιοποίησης επιχειρησιακών προγραμμάτων.
Η στοχοθέτηση της παράταξης μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας υποδομών και χώρων επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της αναγκαίας οργάνωσης και υποδομής των υπηρεσιών, προκειμένου να είναι ικανές για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πολιτικής προστασίας και συντάσσουν προς τούτο σχετικά μνημόνια ενεργειών.
Απαιτείται συντονισμός και επίβλεψη, μέτρα για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών. Δίνουμε έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση του απαραίτητου ανθρωπίνου επιστημονικού και έμπειρου τεχνικού προσωπικού καθώς και στην οργάνωση και το συντονισμό τεχνικών μέσων και υποδομών για την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων. Είναι προτεραιότητα μας η σύσταση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών.
Η στρατηγική μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας υποδομών και χώρων συνοψίζεται στα εξής:
- Εξασφάλιση της αναγκαίας οργάνωσης και υποδομής των υπηρεσιών τους, προκειμένου να είναι ικανές για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πολιτικής προστασίας και συντάσσουν προς τούτο σχετικά μνημόνια ενεργειών.
- Συντονισμός και επίβλεψη μέτρωνγια την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών.
- Εκπαίδευση και κατάρτιση του απαραίτητου ανθρωπίνου επιστημονικού και έμπειρου τεχνικού προσωπικού.
- Οργάνωση και συντονισμός τεχνικών μέσων και υποδομών για την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων.
- Σύσταση Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου για την πρόληψη και αντιμετώπιση καταστροφών.
- Καθορισμός και οργάνωση χώρων υποδοχής πληγέντων και μέριμνα για την ανάπτυξη υποδομών στους χώρους αυτούς,ικανών για τη διαβίωση των εκεί διαμενόντων.
- Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου διάβρωσης των ακτών
Τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, γινόμαστε μάρτυρες μιας έξαρσης της ψηφιακής ανασυγκρότησης των πόλεων, με σημαντικές χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ, ΠΕΠ, Ταμείο Ανάκαμψης, Horizon, κ.ά.). Η αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών έχει άμεσο αντίκτυπο στην κοινωνία και στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ αποτελεί πρωτεύοντα και καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής, και την αναπτυξιακή πορεία των επιχειρήσεων.
Ο Δήμος μας δεν αναγνώρισε την ευκαιρία της ανάπτυξης μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού στον βαθμό που έκαναν άλλες πόλεις με σημαντικά ορατά αποτελέσματα αλλά και διακρίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για την υφιστάμενη δημοτική αρχή έχει την τελευταία προτεραιότητα.
Νέες τεχνολογίες και εφαρμογές έχουν αναπτυχθεί και νέες έννοιες είναι πλέον στο προσκήνιο, όπως το υπολογιστικό νέφος (cloud computing), η διαχείριση μεγάλου όγκου δεδομένων (big data), η κυβερνοασφάλεια (cyber security), το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), οι προηγμένες τεχνολογίες επικοινωνίας (5G+), η επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality), η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence), κ.ά. Ειδικότερα η έννοια της «έξυπνης πόλης» έχει λάβει τη μέγιστη προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, με σημαντικά έργα ψηφιακού ανασχηματισμού και δημιουργίας νέων ψηφιακών υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Η παράταξή μας αναγνωρίζει την αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας. Θέτουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Πάτρας ως οριζόντια δράση προτεραιότητας με όραμα, με στρατηγικό σχέδιο, με συνεργασίες και με δράσεις σε όλους τους τομείς, από ενέργεια και περιβάλλον μέχρι πολιτισμό και τουρισμό.
Βασικός στόχος μας είναι η αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου για τη δημιουργία βιώσιμων ψηφιακών υποδομών και πλήθους ποιοτικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Αναγνωρίζουμε τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχουν υλοποιηθεί, έστω και σε περιορισμένη κλίμακα, τα βελτιώνουμε, τα επεκτείνουμε, τα εκσυγχρονίζουμε, τα συντηρούμε και φροντίζουμε για τη βιωσιμότητα τους και την αειφόρο αξιοποίηση τους.
Προωθούμε την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού του Δήμου με στοχευμένες ενέργειες επιμόρφωσης του προσωπικού που θα διαχειρίζεται τα ψηφιακά εργαλεία και αξιοποιούμε το προσωπικό με βάση τα ουσιαστικά προσόντα του κάθε υπαλλήλου.
Για εμάς, τα δεδομένα που παράγουν οι ψηφιακές δράσεις είναι κρίσιμη πληροφορία και ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη λήψη αποφάσεων. Τα ανοικτά δεδομένα αποτελούν μια πηγή παραγωγής χρήσιμης πληροφορίας, που δεσμευόμαστε ότι θα είναι ελεύθερη, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, για χρήση από οποιονδήποτε πολίτη.
Με την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης και τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Δήμου, διαπιστώνουμε μεγάλες και βαθιές τομές στη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι πολλές Σχολικές Επιτροπές που υπήρχαν μέχρι τότε, καταργήθηκαν, συγχωνεύτηκαν και δημιουργήθηκε μία Ενιαία Σχολική Επιτροπή για την Πρωτοβάθμια και μία για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, η αρμοδιότητα δε για τη στήριξη της διοικητικής λειτουργίας, τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών μονάδων έχει πλέον παραχωρηθεί στους Δήμους.
Στην Πάτρα υπάρχουν 184 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και 61 μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 27 Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο και ασφαλές εκπαιδευτήριο.
Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών τα οποία καθημερινά χρήζουν επισκευής και συντήρησης μεγαλύτερης ή μικρότερης εμβέλειας. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η αντιμετώπιση της σχολικής στέγης και των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων μας, όλων των βαθμίδων, με άμεσα μέτρα αλλά και με εκπόνηση μεσοπρόθεσμου σχεδίου.
Για την παράταξή μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή, στα ζητήματα Παιδείας, η λαϊκή συμμετοχή πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των όποιων αποφάσεων. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι πατρινοί και πατρινές, να κινητοποιηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, να αναπτύξουμε δράσεις μέσα στις γειτονιές, σε κάθε σημείο της πόλης, να συνεργαστούμε με τους τοπικούς Συλλόγους εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με την Ομοσπονδία και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατή πηγή ενημέρωσης και πρωτίστως να γίνουμε οι φορείς της αλλαγής και του νέου.
Προτεραιότητές μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της σχολικής στέγης και των κτιριακών προβλημάτων, η ασφάλεια των σχολείων μας (αντισεισμικός έλεγχος, πυρασφάλεια), η ενεργειακή αναβάθμιση τους, η ενίσχυση του θεσμού του κοινωνικού φροντιστηρίου, η στενή συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, η επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και η συνδιαμόρφωση πολιτικών συνεργασίας με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της πόλης μας σε θέματα που αφορούν στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των φοιτητών που έρχονται στην πόλη μας.
Αθλητισμός είναι μια λέξη με πολλές έννοιες, σωματική υγεία, ψυχική υγεία, διασκέδαση, προσπάθεια, επιτυχία είναι κάποιες από αυτές. Υπάρχουν όμως και κάποιες λέξεις οι οποίες δεν ταιριάζουν δίπλα της, όπως πολιτικά συμφέροντα και προσωπικά οφέλη.
Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να είναι το στήριγμα και το μέσο για την ανάπτυξη του αθλητισμού με κάθε έννοια, για κάθε δημότη του. Ο αθλητισμός δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια ή χρώματα, απαιτεί εξωστρέφεια, μοντέρνες αντιλήψεις, όραμα και πρόγραμμα.
Σκοπός μας θα είναι η ενίσχυση του αγωνιστικού αθλητισμού, η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια της πόλης μας μέσω αυτού, η εκπαίδευση των πολιτών σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής και η ανάπτυξη της φιλοσοφίας της δια βίου άθλησης.
Οι προτεραιότητες της παράταξης μας στον τομέα του αθλητισμού συνοπτικά αφορούν στην ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού, στην πρόσβαση όλων (συμπεριλαμβανομένων των ΑΜΕΑ) στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στη διεκδίκηση και συνδιοργάνωση αθλητικών διοργανώσεων πανελλήνιας και διεθνούς κλίμακας, στην παροχή βοήθειας στα αθλητικά σωματεία, στην ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού, στην ανάπτυξη του υδάτινου και παράκτιου αθλητισμού και στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Στόχος της παράταξης είναι ένας: ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος που ζει στα όρια του Δήμου μας. Στόχος μας είναι η ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Θα επιδιώξουμε την επιστροφή της αξιοπρέπειας στους αδύναμους.
Κάτι που λείπει από την κοινωνική οργάνωση του Δήμου της Πάτρας είναι το όραμα. Θέλουμε ένα Δήμο φιλικό και κατανοητό που να στέκεται αρωγός στον άνθρωπο που δεν μπορεί, στον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Οι πόρτες συγκεκριμένων δομών του Κοινωνικού Οργανισμού θα είναι ανοιχτές κάθε μέρα όλη την εβδομάδα, γιατί οι ανάγκες και τα προβλήματα δε σταματάνε το μεσημέρι της Παρασκευής για να ξαναρχίσουν το πρωί της Δευτέρας. Ο κοινωνικός βραχίονας που θα στήσουμε θα φτάνει και στην πιο απόμακρη γωνιά της πόλης. Κυρίαρχο στοιχείο του προγράμματός μας είναι ο άνθρωπος που δεν μπορεί να διεκδικήσει μόνος του.
Οι προτεραιότητες της παράταξης μας συνοπτικά αφορούν στη δημιουργία πραγματικών και λειτουργικών δημοτικών ιατρείων σε περιοχές μακριά από νοσοκομεία και όχι τόπους απλής συνταγογράφησης, την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών, την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών στα ΚΑΠΗ, την ενίσχυση του θεσμού του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, την ουσιαστική αξιοποίηση της Δομής Αστέγων, την ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Η πόλη μας, έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολλές αφετηρίες ανθρώπων και δομών για να στηριχθούμε και πάνω σε αυτές να χτίσουμε. Ο Δήμος οφείλει σε αυτές τις αφετηρίες να προσφέρει τα εργαλεία και τα εκφραστικά μέσα για την ανάπτυξη τους. Έχει όμως παράλληλα την υποχρέωση απέναντι στον πολίτη να του δώσει τη δυνατότητα, να έρθει σε επαφή με δράσεις πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας. Είναι στο χέρι μας σήμερα να περιγράψουμε αυτό το όραμα και να το υλοποιήσουμε.
Χρειάζεται άμεσος και ολικός επανασχεδιασμός της αντιμετώπισης του Πολιτισμού από το Δήμο της Πάτρας. Προγραμματίζουμε την έναρξη της διαδικασίας για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης, μακροπρόθεσμης πολιτιστικής πολιτικής για την Πάτρα, βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα, συμμετοχικές διαδικασίες, ορθολογικό σχεδιασμό και ρεαλιστική στοχοθεσία.
Η πολιτική της πόλης προτείνεται να αναπτύσσεται στη βάση τριών κυρίαρχων Αρχών/Αξόνων.
Στον πρώτο Άξονα: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ οι στόχοι μας είναι:
- Διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης Πολιτιστικής Πολιτικής στηβάση Συμμετοχικών Διαδικασιών
- Ανάδειξη και Αξιοποίηση του Τοπικού Πολιτιστικού Δυναμικού (έμψυχο και υλικό)
- Ενίσχυση της Πολιτιστικής Εκπαίδευσης μέσω της ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και πρωτοβουλιών
- Αύξηση της συμμετοχής, ενίσχυση της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης σε πολιτιστικά γεγονότα και δραστηριότητες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κοινωνικά υπόβαθρα
- Αποκεντρωμένες δράσεις στις γειτονιές και ανάδειξη ειδικών χαρακτηριστικών της πόλης
Στο δεύτερο Άξονα: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ οι στόχοι μας είναι:
- Ενίσχυση υπαρχόντων και δημιουργία νέων δομών
- Διεκδίκηση – Αξιοποίηση περισσοτέρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον πολιτισμό
- Θεσμική Συνεργασία με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για την αξιοποίηση της παραγόμενης καινοτομίας και νέων ιδεών
- Ενίσχυση Συνεργειών και Δικτύωσης του Πολιτισμού και άλλων τομέων, όπως ο Τουρισμός, η Αγροδιατροφή, η Τεχνολογία
Στον τρίτο Άξονα: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οι στόχοι μας είναι:
- Ενίσχυση της προβολής και της φήμης της πόλης ως πολιτιστικού και δημιουργικού κέντρου μέσω διεθνών εκδηλώσεων και συνεργασιών
- Αύξηση της ελκυστικότητας της πόλης ως πολιτιστικού προορισμού
- Θεσμική συνεργασία και ανταλλαγές με όμορους Δήμους
- Ανάπτυξη πολιτισμικών υποδομών και υπηρεσιών για την υποστήριξη διεθνών πολιτιστικών γεγονότων
- Ανάληψη πρωτοβουλιών σε Διεθνές Επίπεδο
Η επιτυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική τοποθέτησης (branding) της Πάτρας ως ελκυστικού τουριστικού προορισμού θα πρέπει να αναδεικνύει την πόλη ως μέρος «με κοινωνικούς συμβολισμούς και μηνύματα» και δε θα πρέπει να αρκείται σε καλοσχεδιασμένες καμπάνιες, αλλά να εστιάζει σε συγκεκριμένα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης, συνδέοντάς τα με τις προοπτικές της οικονομικής της ανάπτυξης.
Σήμερα η πόλη με την υπάρχουσα τουριστική δομή της ελκύει κυρίως επισκέπτες για αναψυχή ή ανθρώπους που την αξιοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού της, χωρίς να μπορεί εύκολα να τους «κρατήσει» ως μελλοντικούς δυνητικούς επισκέπτες.
Η βασική στρατηγική μας είναι η ανάδειξη της Πάτρας σε ελκυστικό, τουριστικό προορισμό, με πολλαπλές επιλογές, που προσφέρει ασφάλεια, οικειότητα, ποιοτικές υπηρεσίες και ευζωία, αυθεντικές και εξατομικευμένες εμπειρίες θεματικού τουρισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι 6 στόχοι-πυλώνες επί των οποίων δομείται η φιλοσοφία και οι δραστηριότητες του προγράμματος, είναι οι εξής:
- Ανάδειξη της Πάτρας και των όμορων Δήμων, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας σε έναελκυστικό τουριστικό προορισμό σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο που συνδέει τα μνημεία του πολιτισμού και της φύσης με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της πόλης.
- Εκσυγχρονισμός και εξωστρέφεια του παραγωγικού συστήματος και σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, τη γεωργία και τη μεταποίηση.
Προώθηση του θεματικού τουρισμού στην περιοχή (π.χ. θρησκευτικού, συνεδριακού, αθλητικού κ.λπ.)
- Βελτίωση και αναβάθμιση της προσβασιμότητας και των υποδομών τουριστικού ενδιαφέροντος.
- Δημιουργία θεσμικών εργαλείων για τη χάραξη πολιτικής ως προς την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Πάτρας.
- Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την προβολή της πόλης και για τη λειτουργικότητα των υποδομών και των χώρων προσέλκυσης τουρισμού.
- Ανάπτυξη της δικτύωσης και εξωστρέφειας της Πάτρας με συγκεκριμένο προγραμματισμό δράσεων.
Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη εκδήλωση του είδους της στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Έχοντας το προνόμιο να διαθέτει ξεχωριστή Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, ακριβώς λόγω της ιδιαιτερότητας του Πατρινού Καρναβαλιού, ο Δήμος της Πάτρας ως de facto οργανωτής και διαχειριστής αυτού του σημαντικού θεσμού θα έπρεπε να προβάλει, να ενισχύει και να ενθαρρύνει την εξέλιξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της πόλης μας.
Επιπλέον, με την ολοκλήρωση του έργου SPARC μέσω του οποίου ο χώρος των Παλαιών Σφαγείων Πατρών θα λειτουργεί ως χώρος ανάδειξης και δημιουργίας του Πατρινού Καρναβαλιού (σ.σ. και του Καραγκιόζη), οι δυνατότητες προβολής και προώθησης του Πατρινού Καρναβαλιού έχουν πολλαπλασιαστεί, γεγονός όμως που προς το παρόν μένει αναξιοποίητο λόγω της αδυναμίας συμπόρευσης των θέσεων της παρούσας Δημοτικής Αρχής με τις καρναβαλικές αρχές που διέπουν εδώ και χρόνια την καρναβαλική κοινότητα της Πάτρας, με κύρια παραδείγματα την ελευθερία της έκφρασης, την πολιτική σάτιρα, τις σύγχρονες μορφές τέχνης, τη διαφορετικότητα των ανθρώπων, τη χαρά και τη δημιουργία. Σήμερα η πόλη, ενώ παραμένει η αδιαμφισβήτητη καρναβαλική πρωτεύουσα της Ελλάδας, προχωράει το θεσμό κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών των πολιτών της, ενώ από την άλλη η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται αυτή τη σπουδαία κληρονομιά μάλλον διεκπεραιωτικά και με σαφή έλλειψη καρναβαλικού οράματος.
Η στρατηγική μας στοχεύει στην ανάκτηση και προβολή της καρναβαλικής ταυτότητας της Πάτρας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, μέσω ενός στοχευμένου και οριοθετημένου πλαισίου δράσεων με τη σύμπραξη όλου του υφιστάμενου αλλά και δυνητικά εμπλεκόμενου δυναμικού της πόλης. Η αξιοποίηση των προτάσεων των υπαρχόντων μελετών και ημερίδων που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί, διαμορφώνοντας εκ νέου έναν σχεδιασμό ταυτότητας και αναδιαμορφώνοντας τις λειτουργίες της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, θα ενισχύσει τη συνέργεια και τη διάδραση με τις τοπικές κοινότητες, επιχειρήσεις αλλά και καρναβαλικές ομάδες προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι στόχοι επί των οποίων δομείται η φιλοσοφία και οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι οι εξής:
- Ανάδειξη της Πάτρας ως Μητροπολιτικό Κέντρο Καρναβαλιού της Ελλάδας δημιουργώντας νέους θεσμούς και εξαγώγιμα προϊόντα.
- Δημιουργία τοποσήμων και σημείων αναφοράς στην πόλη, τα οποία θα είναι επισκέψιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και θα ενισχύουν το καρναβαλικό προφίλ της Πάτρας προς όφελος της.
- Διεύρυνση της Καρναβαλικής περιόδου αλλά και των εκτός καρναβαλικής περιόδου δράσεων, δημιουργώντας νέες εκδηλώσεις και γεγονότα προς αυτή την κατεύθυνση.
- Ενίσχυση και αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, αλλά και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών και της ταυτότητας του Πατρινού Καρναβαλιού.
- Επικοινωνία, διαβούλευση και ουσιαστική συνεργασία στις δράσεις με τις καρναβαλικές ομάδες.
- Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας ως μέσω προβολής, προσέλκυσης και ενημέρωσης για το Καρναβάλι και την πόλη.
Δημιουργία αυτοτελών οικονομικών πόρων προς όφελος του θεσμού, με σκοπό την προσθήκη δράσεων, τη βιωσιμότητα και την ανάδειξη του Πατρινού Καρναβαλιού χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες.