Γ. Αγγελόπουλος: Ιδιαίτερα πλημμελής η συλλογή ξερών χόρτων και κλαδιών στον Δήμο της Πάτρας. Αναμένουμε από τον Δήμο να κάνει τα αυτονόητα

Πέρα και πριν από την άσκηση κριτικής και την απόδοση ευθυνών για όσα συνέβησαν κατά την πρόσφατη φωτιά στην Πάτρα αλλά και τους κίνδυνους που υπάρχουν από εδώ και πέρα σε πολλές περιοχές της πόλης, ο Δήμος Πατρέων θα έπρεπε να έχει φροντίσει ώστε να έχει διευθετήσει τα του οίκου του. Να έχει μεριμνήσει δηλαδή ώστε να έχουν εκτελεστεί όλες οι απαραίτητες εργασίες πρόληψης κινδύνων λόγω θέρους που αποτελούν δική του αρμοδιότητα. Κι αν όχι όλες, τουλάχιστον αυτές που είναι κραυγαλέες, όπως η ύπαρξη ξερών χόρτων και κομμένων κλαδιών σε αλσύλλια και μικρά δάση πέριξ της πόλης ή και εντός αυτής.

Αντ΄ αυτού, διαπιστώνουμε ότι η εκτέλεση των δημοτικών καθηκόντων ήταν και παραμένει γενικότερα πλημμελής αλλά και ειδικότερα στο επίπεδο του στοιχειώδους καθαρισμού των λίγων εναπομεινάντων πνευμόνων πρασίνου στην Πάτρα, στα οποία εντοπίζονται εστίες με ξερά χόρτα και κλαδιά, ακόμη και σκουπίδια. Εστίες οι οποίες «μεταφράζονται» σε μικρές βόμβες και εφιάλτης για τους κατοίκους που συνορεύουν με αυτές.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ευρύτερη περιοχή του Γηροκομειού όπου μέρες πολλές πριν την εκδήλωση της φωτιάς αλλά και μετά από αυτήν, μπορούσε κανείς να εντοπίσει στοιβαγμένα στην άκρη των δρόμων ξεραμένα κλαδιά από κομμένα δέντρα τα οποία περίμεναν, ματαίως, τις δημοτικές υπηρεσίες να τα μαζέψουν με κίνδυνο να γίνουν προσάναμμα με την παραμικρή αφορμή.

Η μόνιμη επωδός ότι δεν επαρκεί το προσωπικό, η παραπομπή στη γραφειοκρατία των διαδικασιών και η μετάθεση των ευθυνών στους πολίτες δεν μπορεί να εκλαμβάνονται ως πειστικές απαντήσεις όταν μιλάμε για περιοχές υψηλού κινδύνου, που μπορούν να απειλήσουν κατοικημένες περιοχές εντός του αστικού ιστού.

Αναμένουμε από τον Δήμο Πατρέων να κάνει τα αυτονόητα πριν κληθούμε να διαχειριστούμε ξανά μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ