Βασίλης Αϊβαλής: Να το κλείσουμε το Δημαρχείο, ναι, αλλά συντονισμένα, με σύμμαχο την κοινωνία, διεκδικώντας τα δικά μας αιτήματα

Τη δική της πρόταση προς ψήφιση σχετικά με τον τρόπο δυναμικής και ουσιαστικής αντίδρασης απέναντι στον οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης από την κυβέρνηση, κατέθεσε η παράταξη «Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι» στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας με θέμα συζήτησης τη συμμετοχή του Δήμου Πατρέων στην πανελλαδική γενική απεργία της 20ης Νοεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης Βασίλης Αϊβαλής, η ευκαιριακή πρόταση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής να κλείσει το Δημαρχείο την ημέρα της γενικής απεργίας και τα αυτοδιοικητικά αιτήματα να αποδυναμωθούν κάτω από μία συνδικαλιστική πανελλαδική απεργία, είναι κάτι που δεν αξίζει στον Δήμο και στην πόλη.

«Ο αγώνας των διεκδικήσεων της Αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να γίνει παρακολούθημα των συνδικαλιστικών διεκδικήσεων» επεσήμανε ο κ. Αϊβαλής και συνέχισε: «Να κλείσει το Δημαρχείο; ΝΑΙ!, αλλά σε μία απεργία στην οποία θα διεκδικούμε αυτόνομα τα δικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις ή σε μία πανελλαδική απεργία της Αυτοδιοίκησης απέναντι στην αντιμετώπιση που έχουμε από την κυβέρνηση και την πολιτική της, και όχι κάτω από μια συνδικαλιστική απεργία.

Οι αγώνες για να έχουν αποτελέσματα δεν πρέπει να κινούνται ευκαιριακά αλλά να γίνονται κάτω από συντονισμένο σχεδιασμό με σύμμαχο την κοινωνία και σε αυτούς τους αγώνες θα είμαστε παρόντες.

Οπότε εμείς προτείνουμε:

  • Ορισμό επιτροπής από τις Παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου που συμφωνούν η οποία αναλαμβάνει:
    να καταγράψει το σύνολο των διεκδικήσεων του Δήμου μας.
    – να προγραμματιστεί και να πραγματοποιηθεί ενημέρωση των συμπολιτών μας  (Δημοτικά Διαμερίσματα, Τοπικά Διαμερίσματα, Σύλλογοι, Φορείς κ.λπ.) προκειμένου να επικοινωνηθούν οι θέσεις μας και να αποκτήσουμε σύμμαχο την κοινωνία.
  • Διάχυση των θέσεων μας στα ΜΜΕ και social media.
  • Προγραμματισμό συνάντησης (με Υπουργό Εσωτερικών με την συμμετοχή όλων των επικεφαλής των Παρατάξεων).
  • Συνεννόηση με άλλους Δήμους της χώρας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, για κοινή δράση.
  • Συμφωνία και κλείσιμο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ο χρόνος θα αποφασιστεί από κοινού) με κατάθεση των αιτημάτων και την στήριξη της Κοινωνίας με τη συλλογή υπογραφών.
  • Απεργία και Χρονικός Ορισμός κλεισίματος του Δημαρχείου αλλά και όλων των υπηρεσιών του Δήμου». 

Η λοιπή τοποθέτηση Αϊβαλή

Πέραν της πρότασης για συντονισμένη και δυναμική δράση αντίδρασης για τα αιτήματα του Δήμου Πατρέων και της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αϊβαλής στην τοποθέτησή του ανέφερε επίσης, τα εξής:

«Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ξεκάθαρα απογοητευτική.

Δεν αξιοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη βάση των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας αλλά τη χρησιμοποιεί απροκάλυπτα, όποτε αυτή το επιθυμεί, δίνοντάς της αρμοδιότητες, προκειμένου -τις περισσότερες φορές- η Αυτοδιοίκηση να βγάζει το «φίδι από την τρύπα». Ακόμη όμως και τότε οι ενέργειες ανάθεσης αρμοδιοτήτων δε συνοδεύονται από αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη για την υλοποίησή τους, ή ακόμη την παροχή εξειδικευμένου προσωπικού, με αποτέλεσμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση να οδηγείται σε οικονομικό αλλά και λειτουργικό στραγγαλισμό.

Από τη μία η ανωτέρω κατά κόρον ακολουθούμενη τακτική και από την άλλη η μη καταβολή πόρων που νομοθετικά δικαιούνται οι Δήμοι έχουν ως αποτέλεσμα πολλές φορές και τη μη κάλυψη ακόμη και των πιο ανελαστικών δαπανών τους, όπως η καταβολή μισθοδοσίας των υπαλλήλων. Με δεδομένη δε και τη μη δυνατότητα αντικατάστασης αποχωρούντων υπάλληλων από τους δήμους είτε μέσω κινητικότητας είτε μέσω συνταξιοδότησης, πέραν των ανωτέρω προβλημάτων, δημιουργείται και μία έντονη υποστελέχωση αλλά και υπολειτουργία των υπηρεσιών των δήμων, με σοβαρές συνέπειες για τον πολίτη.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, δεν εξασφαλίζει τη δυνατότητα στους Δήμους να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες χρηματοδότησης απαραίτητων υποδομών τους αλλά και ανάγκες που δεν υποστηρίζονται από την κεντρική εξουσία , μέσω χρηματοδοτήσεων από εθνικούς πόρους, μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων χρηματοδότησης των δήμων, αλλά και μέσω προγραμμάτων για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την καταπολέμηση της φτώχειας όπως π.χ. μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Πλέον όμως των προαναφερόμενων, η κυβέρνηση δε θέλει και

  • δεν προωθεί την υλοποίηση προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης των Δήμων και προγραμμάτων ενεργειακής αυτάρκειας. Αντ’ αυτού, προσκαλεί τη συμμετοχή των ΟΤΑ στη δράση ΑΠΟΛΛΩΝ η οποία περιορίζει τα οφέλη των δήμων και επιλύει προβλήματα δικής της αρμοδιότητας όπως της ανεπάρκειας ηλεκτρικού χώρου.
  • δεν επιτρέπει στους δήμους να έχουν καθοριστικό ρόλο στη χωροθέτηση των Ανανεώσιμων Πηγών στα διοικητικά τους όρια προκειμένου να είναι συνδιαμορφωτές του περιβάλλοντος στο οποίο επιθυμούν οι δημότες τους να διαμένουν.
  • δεν προβαίνει στην πλήρη καταγραφή και διαχωρισμό αρμοδιοτήτων όπως π.χ. της πολιτικής προστασίας ή του οδικού δικτύου με αποτελέσματα γνωστά σε όλους μας στην πόλη.
  • δεν προβαίνει σε ενέργειες αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος με εκτεταμένα προγράμματα κατασκευής κοινωνικών κατοικιών για νέα ζευγάρια με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια παρά μόνο σε κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού.

Είναι πολλά ακόμη τα «δεν» και όλοι λίγο-πολύ τα γνωρίζουμε.

Για να είμαστε όμως ειλικρινείς, οφείλουμε να παραδεχθούμε και ότι και εμείς ως Αυτοδιοίκηση και ως Δήμος Πατρέων, κάνουμε πολλά λάθη. Σε πολλές των περιπτώσεων μάλιστα, εκεί που έχουμε απόλυτο δίκιο το χάνουμε όταν δεν προσπαθούμε να αλλάξουμε το σύστημα από μέσα, διεκδικώντας συνεχώς όσο περισσότερα μπορούμε για τους συμπολίτες μας στο υφιστάμενο τοπίο, αλλά προβάλουμε ριζοσπαστικές απόψεις και δρούμε στο πλαίσιο μιας ουτοπικής προσπάθειας ανατροπής όλου του σύγχρονου οικονομικού παγκόσμιου καπιταλιστικού οικοδομήματος.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουμε ευκαιρίες και να μην αξιοποιούμε δυνατότητες. Έτσι, σε πολλές των περιπτώσεων, λόγω της αντίστοιχης απόρριψης συλλήβδην των πολιτικών με τις οποίες πορεύεται σήμερα ο κόσμος, καταλήγουμε είτε στη συνολική είτε στη μερική απόρριψη αξιοποίησης δράσεων από τους ιθύνοντες του Δήμου μας, οι οποίες προορίζονται για την εξέλιξη και αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Η συνηθέστερη δε αιτία απόρριψης είναι η, σχεδόν φοβική, πεποίθηση ότι πίσω από αυτές βρίσκονται και ευνοούνται κάποιοι άλλοι όπως π.χ. μεγάλες εταιρείες που προωθούν τις αλλαγές αυτές. Εταιρείες που σε πολλές περιπτώσεις πράγματι υπάρχουν και πράγματι ευνοούνται πωλώντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Ποιο είναι όμως για μας το κυρίαρχο; Το αν ευνοούνται μέσα από δράσεις και προγράμματα άμεσα, έμμεσα, πολύ ή λίγο οι όποιες εταιρείες, ή αν μέσα από τις δράσεις αυτές κυρίαρχα όλων ωφελείται ο ίδιος ο πολίτης; Δικός μας οδηγός και προτεραιότητά μας, είναι να υπερασπίζουμε και να προάγουμε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας πέρα από καθετί, προτεραιότητα που πρέπει να είναι όλων όσοι ασχολούμαστε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ομοίως πρέπει να αποκοπούμε από ιδεοληψίες που μας οδηγούν σε υστέρηση σε σχέση με τους υπολοίπους, όπως για παράδειγμα:

  • στην περίπτωση του ελέγχου και της προστασίας του δημοτικού χώρου. Έλεγχος ο οποίος θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με την αξιοποίηση της δημοτικής αστυνομίας με μία σειρά προσλήψεων συμπολιτών μας, την οποία εμείς ως Δήμος Πατρέων δεν αξιοποιούμε με αποτέλεσμα, είτε να αφήνουμε στην πόλη μας πολύ χώρο για αταξία, είτε προκειμένου να διασφαλίσουμε την λειτουργία ελέγχου σε κάποιους τομείς (βλέπε παρόδια στάθμευση) να χρησιμοποιούμε υφιστάμενους υπαλλήλους του δήμου, τους οποίους θα μπορούσαμε να τους αξιοποιήσουμε σε άλλες εργασιακές θέσεις βελτιώνοντας την εικόνα της πόλης μας και προσφέροντας πολύ περισσότερες υπηρεσίες στους συνδημότες μας.
  • με τη μη συμμετοχή μας σε ενεργειακές κοινότητες από τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε καταλυτικά το ενεργειακό κόστος του δήμου και των οργανισμών του, μετακυλίοντας τα οφέλη αυτά προς τους συνδημότες μας, μέσω της μείωσης των λογαριασμών, αλλά και βελτιώνοντας τα οικονομικά του δήμου μας, δίνοντάς μας τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης του συγκεκριμένου οφέλους.
  • με τη συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκές δράσεις και συνεργασίες με άλλα κράτη που το τελευταίο διάστημα σιγά-σιγά αναπτύσσουμε, δυνατότητα που έχουμε χάσει πολλά χρόνια λόγω των ιδεοληψιών μας, ενάντια στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • με την αξιοποίηση εδώ και χρόνια, στο μέγιστο βαθμό, του νερού του φράγματος Πείρου – Παραπείρου δημιουργώντας διαβαθμιδικό φορέα, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση, μειώνοντας το κόστος άντλησης νερού για τους συμπολίτες μας αλλά και δημιουργώντας ένα επιπλέον ανάχωμα στη σημερινή προσπάθεια των κυβερνόντων περί αναγκαστικών συνενώσεων των ΔΕΥΑ, επιβάλλοντας πλέον και τους δικούς μας όρους για την προστασία των λειτουργικών και περιουσιακών δικαιωμάτων μας, διατηρώντας τον έλεγχο των ΔΕΥΑ της περιοχής μας από την Αυτοδιοίκηση.
  • με την αξιοποίηση κάθε δυνατού οικονομικού πόρου για την ψηφιοποίηση όλων των υπηρεσιών του δήμου στην εξυπηρέτησή του πολίτη και πολλών άλλων…

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ο οικονομικός, θεσμικός και λειτουργικός στραγγαλισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ένα δεδομένο στο οποίο όλοι φαντάζομαι ότι συμφωνούμε. Όλοι επίσης στοιχιζόμαστε στον αγώνα για γίνει ξανά η Τοπική Αυτοδιοίκηση κεντρικός θεσμός της κοινωνικής πρόνοιας και της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό σαφώς και στοιχιζόμαστε σε όποιο αγώνα και κινητοποίηση συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας ωστόσο και τις δικές μας ευθύνες απέναντι στη διαμορφωθείσα κατάσταση, σε ό,τι αφορά τον Δήμο μας, προκειμένου να ξαναδούμε τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να αλλάξουμε, για να αντιμετωπίσουμε τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε είναι να μετατρέψει το άλλοτε ισχυρό και χειραφετημένο Αυτοδιοικητικό Κίνημα σε ένα Κίνημα επαιτείας που σχεδόν ζητιανεύει πόρους που οι Δήμοι δικαιούνται και που λειτουργεί ως το μακρύ χέρι της υπερσυγκεντρωτικής κεντρικής εξουσίας.

Ο στόχος που μας ενώνει είναι το πώς θα ενισχυθεί ξανά η αυτοδιοίκηση με πόρους, πώς θα επιτευχθεί η οικονομική αυτοδυναμία και η διοικητική αυτοτέλεια των δήμων, καθώς αυτό είναι βασική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα τους, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους αλλά και στο να μπορούν, συμμετέχοντας ενεργά στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής να εξασφαλίσουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Σε αυτό τον αγώνα είμαστε παρόντες με όλες μας τις δυνάμεις και αν και νέα παράταξη, αυτό το έχουμε ήδη αποδείξει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ