Το Στεγαστικό Ζήτημα στην πόλη μας – μερικές βασικές προτάσεις (απόσπασμα από τοποθέτηση σε αντίστοιχο συνέδριο του ΟΕΕ Βορειοδυτικής Πελ/σου και Δυτ. Ελλάδος)

Το ζήτημα της στέγασης αποτελεί σημαντική παράμετρο δίκαιης και ισόρροπης τοπικής ανάπτυξης σε κάθε πόλη, η οποία εκφράζεται μέσα από την στεγαστική της πολιτική.

Η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή, αξιοπρεπή κατοικία αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, και όχι κάτι που προκύπτει από την οικονομική κατάσταση του καθενός και της καθεμιάς.

Το κράτος, με ελάχιστες εξαιρέσεις απείχε παρασάγγας από τη χάραξη ολοκληρωμένης πολιτικής για την κατοικία.

Σήμερα, το ελάχιστο καθαρό εισόδημα για το μεγαλύτερο ποσοστό των νοικοκυριών των συμπολιτών μας, είναι κατά πολύ μικρότερο από τις ανάγκες του.

Την ίδια στιγμή, μεγάλος είναι ο αριθμός των κατοικιών που παραμένουν κενές ή και μη ηλεκτροδοτούμενες στο Δήμο μας.

Η Πάτρα, με μεγάλο μη αξιοποιούμενο στεγαστικό απόθεμα, μακροπρόθεσμα μόνο χαμένη βγαίνει όταν σημαντικά κομμάτια του πληθυσμού της δεν μπορούν να συμμετάσχουν επί ίσοις όροις στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή.

Ως προοδευτικοί νέοι άνθρωποι με ανοιχτά μυαλά επιβάλλεται να πιστεύουμε βαθιά στη σημασία των ίσων ευκαιριών και η κατοικία βρίσκεται υπό αυτό το πρίσμα στο ίδιο βάθρο με αγαθά όπως η περίθαλψη και η εκπαίδευση.

Ο Δήμος μας πρέπει να στραφεί στην κατεύθυνση αυτή να και να πάψει να είναι ανενεργός.

Πρέπει να προχωρήσει στην χάραξη μιας στρατηγικής για την κατοικία με βήματα προς την κατεύθυνση αλλαγής αντίληψης για την κατοικία σε τοπικό επίπεδο.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις αρχές, υπάρχουν πολλά μοντέλα και τρόποι, δράσεις, παρεμβάσεις και πολιτικές σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σημαντικού αριθμού ανθρώπων σε οικονομικά προσιτή και αξιοπρεπή στέγη.

Μερικές από αυτές τις δράσεις είναι:

  • Καταγραφή, σταχυολόγηση και αξιοποίηση κενών και εγκαταλειμμένων σε καλή κατάσταση δημοσίων και δημοτικών κτηρίων και μετατροπή τους σε κτίρια κατοικιών.
  • Αξιοποίηση κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων
  • Αξιοποίηση εκκλησιαστικού οικιστικού αποθέματος μέσω συνεργασίας.
  • Συμπράξεις / Τοπικά σύμφωνα και συμμαχίες με φορείς όπως Πανεπιστήμιο, Κέντρα Πρόνοιας, Εκκλησία
  • Αξιοποίηση χρηματοδοτικών ενισχύσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

Η πρόσβαση σε προσιτή, αξιοπρεπή κατοικία αποτελεί θεμέλιο για δίκαιες πόλεις και συνάδει εν τέλει με το ίδιο το «δικαίωμα στην πόλη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ