Ανάμεσα σε δύο κόσμους

του Βαγγέλη Καραχάλιου*

Σε κάθε εκλογικό κύκλο, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με συγκεκριμένες επιλογές, σχετικά με τη διακυβέρνηση της  τοπικής τους  κοινωνίας ή μιας ολόκληρης χώρας. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα σχετικά με την επιλογή που καλούνται να κάνουν οι Πατρινοί, σε ότι αφορά τη διοίκηση της πόλης τους. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, ο καθένας κοιτώντας πίσω μπορεί να δει και να διακρίνει τι έγινε ή τι δεν έγινε αλλά κυρίως να αναλογιστεί το πώς επιθυμεί το μέλλον αυτής της πόλης.  

Η αλήθεια είναι πως από το 2014 η δημοτική αρχή Πελετίδη, δεν προκάλεσε με το ήθος της. Δεν παρήγαγε σκάνδαλα ή κουτσομπολιά. Δημιούργησε όμως αδιέξοδα με την πολιτική της. Εμπεδώνοντας στους πολίτες ένα αίσθημα μιζέριας, οπισθοδρόμησης και μοιρολατρίας. Καταγγέλλοντας από τη μια το κράτος για τα πάντα, δαιμονοποιώντας παράλληλα την ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ η ίδια έμενε αμέτοχη, χωρίς πρόγραμμα και όραμα. Και όλα αυτά εν μέσω «μαρκετίστικων» κινήσεων επαναστατικής γυμναστικής, την ώρα που η πόλη οπισθοχωρεί σε πολλούς τομείς.

Άραγε η Πάτρα χρειάζεται ένα διαγωνισμό πλειοδοσίας κοινωνικής ευαισθησίας ή λύσεις στο νερό, τις υποδομές, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την εικόνα της, την εξωστρέφεια και την καθημερινότητα της; Οι πολίτες τον Οκτώβριο σε αυτά τα διλήμματα καλούνται να δώσουν απαντήσεις. Να γυρίσουν πίσω το βλέμμα τα τελευταία πέντε χρόνια και να αναλογιστούν αν η εικόνα της πόλης είναι εκείνη που οραματίζονται για τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Η Πάτρα βρίσκεται σήμερα σε μια ιδιότυπη συντηρητική ομηρεία. Αρνούμενη να ανοίξει το βλέμμα της προς τις διεθνείς εξελίξεις και το μέλλον. Έχει όμως φτάσει το πλήρωμα του χρόνου για τη μεγάλη αλλαγή. Για μια πόλη που θα τους χωράει όλους. Με αξιοπρέπεια και συλλογικότητα ώστε οι πολίτες να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της, μακριά από κομματικές ή άλλου είδους εξαρτήσεις. Με λογοδοσία τους πολίτες της και όχι σε κομματικά ή άλλου είδους γραφεία.

Η Πάτρα χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα δίνει μια νέα προοπτική μετά την πολυετή κρίση και την ελπίδα ότι ένα περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο και καλύτερο μέλλον είναι εφικτό για την περιοχή.

Ένα σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα βασίζεται στους κύριους άξονες της Ευρωπαϊκής στρατηγικής (smart, green, place-based), η οποία θα αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες, θα προωθεί την κοινωνική συνοχή και θα βασίζεται στην εδαφικότητα και στην τοπική συμμετοχή για το σχεδιασμό και στην υλοποίηση των δράσεων.

Ένα πρόγραμμα Ολοκληρωμένο – Οραματικό και Ανθρωποκεντρικό με όχημα ανθρώπους που ξέρουν να δουλεύουν με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα.

Με τον Βασίλη Αϊβαλή, οραματιζόμαστε μια Πάτρα που δεν είναι απλός παραστάτης των αποφάσεων του κεντρικού κράτους. Που έχει στραμμένο το βλέμμα τις συλλογικότητες της πόλης, που τους δίνει βήμα έκφρασης και δε μεροληπτεί υπέρ λίγων και ημετέρων.

Για μια τέτοια Πάτρα είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε και να παλέψουμε και είμαστε σίγουροι πως θα τα καταφέρουμε!

Κι όμως γίνεται… η Πάτρα Σπουδαία και Πάλι!

*Ο Βαγγέλης Καραχάλιος είναι Διπλ. Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή.

Δημοσιεύθηκε στο www.tempo24.news στις 02/09/2023.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ