Έτσι θα λειτουργήσει το “Βοήθεια στο Σπίτι”

του Σταύρου Κυριόπουλου*

Σε συνάρτηση με τη παγκόσμια δημογραφική τάση, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στον ελληνικό χώρο και η εξασφάλιση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων συμπολιτών μας αποτελεί το μεγάλο στοίχημα σε  κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Η  αύξηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, της προόδου της ιατρικής και της τεχνολογίας, καθώς και η μικρής διάρκειας παραμονή στο νοσοκομείο καθιστούν αναγκαίο τον ρόλο της πολιτείας στο να διασφαλίσει βέλτιστες συνθήκες παραμονής στο σπίτι.  Σημαντική είναι η συμβολή σε αυτή την προσπάθεια που έχει το πρόγραμμα Βοήθεια Στο Σπίτι (ΒσΣ). Αυτό αποτελεί ένα μοντέλο κοινωνικής στήριξης και φροντίδας ηλικιωμένων που περιλαμβάνει πλήθος υπηρεσιών όπως υπηρεσίες υγιεινής, νοσηλευτική φροντίδα κ.α.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α), λόγω του ότι βρίσκεται πλησιέστερα από τις άλλες κρατικές δομές με τις ομάδες αυτών των συμπολιτών μας, αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα οργάνωσής και διαχείρισης του. Στην πόλη μας, την Πάτρα, απαιτείται η αναβάθμιση του προγράμματος ΒσΣ για να καλύψει τις ολοένα και μεγαλύτερες ανάγκες για αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας. Σε αυτό το πλαίσιο η παράταξη «Πάτρα, Σπουδαία και πάλι» δίνει βαρύτητα στην ενίσχυση του προγράμματος ΒσΣ, με στόχο την ολιστική προσέγγιση των προβλημάτων των ανήμπορων συμπολιτών μας, είτε είναι ηλικιωμένοι είτε άτομα ΑμεΑ.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού, την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση που οδηγεί στον αποκλεισμό πολλών ηλικιωμένων από τις υπηρεσίες του προγράμματος, την αδυναμία συντονισμού με άλλες δομές όπως είναι οι φορείς υγείας κ.α.

Για να ανταπεξέλθει το πρόγραμμα ΒσΣ στις ανάγκες των πιο αδύναμων συμπολιτών  μας απαιτείται μια δέσμη μέτρων:

Καταγραφή και διερεύνηση των αναγκών της  κατ’ οίκον κοινωνικής φροντίδας  τις οποίες προορίζεται να στηρίξει το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι.   Καθορισμός όλων των ειδικοτήτων  που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη λειτουργία του όπως είναι νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί,  οικογενειακοί  βοηθοί. Προσπάθεια ένταξης και νέων ειδικοτήτων όπως  φυσικοθεραπευτές  και εργοθεραπευτές.

Ενοποίηση των υπηρεσιών φροντίδας των κατ’οίκον ηλικιωμένων σε συνεργασία με τις Τοπικές Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΤΟΜΥ) και σε συνδυασμό με τη δημιουργία νέων δημοτικών ιατρείων. Η εγγύτητα του προσωπικού ΒσΣ με τους ηλικιωμένους διασφαλίζει πιο έγκαιρη ειδοποίηση και ευκολότερη συνεννόηση με τους ιατρούς και νοσηλευτές των παραπάνω δομών.

– Διεκδίκηση χρηματοδότησης και εύρεσης κονδυλίων από κρατικά κονδύλια και ΕΣΠΑ για προσλήψεις νέου προσωπικού. Η έλλειψη χρηματοδότησης έχει επιφέρει πολλά προβλήματα στη λειτουργία του προγράμματος. Χαρακτηριστικό είναι πως ενώ οι δικαιούχοι του προγράμματος αυξάνονται δεν υπάρχει ανάλογη αύξηση του προσωπικού με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται επαρκώς οι δικαιούχοι όσον αφορά τη συχνότητα επισκέψεων. Απαιτείται πρόσληψη προσωπικού, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα κομμάτι του πληθυσμού που μένει εκτός προγράμματος, όπως φαίνεται από τον αριθμό των αιτήσεων, ενώ χρήζει κατ’ οίκον βοήθειας.

– Στο πλαίσιο συνεχούς χρηματοδότησης του προγράμματος – σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε – απαιτείται η καθιέρωση της συνεχούς αξιολόγησης, ώστε να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά κριτήρια και πρότυπα λειτουργίας και να διασφαλιστεί η διαρκής βελτίωσή του.

*Ο Σταύρος Κυριόπουλος είναι Ειδικός Ορθοδοντικός, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή.

Δημοσιεύθηκε στο www.thebest.gr στις 21/09/2023.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ