του Βασίλη Μάρκου*
Η παρέμβαση στις κατά τόπους κοινωνίες, όσον αφορά την ισότητα των φύλων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, μπορεί και πρέπει να έχει την συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ως ιδρυτικό μέλος και νομικός εκπρόσωπος του Κέντρου για την μείωση των έμφυλων διακρίσεων και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας «Εριφύλη» έχω έρθει σε επαφή με πολλούς φορείς και πάρα πολλά projects που υλοποιούνται με τη συνδρομή άλλων Δήμων σε όλη την Ευρώπη. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον της να χρηματοδοτεί την προσπάθεια της ισότητας των φύλων, είτε Οργανισμών όπως το Κέντρο «Εριφύλη», είτε Δήμων και Περιφερειών.
Η εκκωφαντική έλλειψη συστηματικών πολιτικών για την ισότητα των φύλων στην Πάτρα είναι αυτή που μας κινητοποίησε τα μέλη του Κέντρου «Εριφύλη» να ιδρύσουμε έναν Οργανισμό σαν αυτόν. Επίσης, η υποψηφιότητά μου με την παράταξη του Βασίλη Αϊβαλή «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι» έχει και αυτή την διάσταση: Να προσφέρω την τεχνογνωσία μου και ο Δήμος να συμπεριλάβει την οπτική του φύλου στις πολιτικές του. Μερικά απτά παραδείγματα πολιτικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει σε άλλους Δήμους σε όλο τον κόσμο είναι τα εξής:
Παράδειγμα 1 : «Μεταξύ δύο στάσεων», Μόντρεαλ, Καναδάς, Έμφυλες οπτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε συνεργασία με την εταιρία μεταφορών της αστικής κοινότητας του Μόντρεαλ δημιουργήθηκε ένα δίκτυο εξυπηρέτησης λεωφορείων για την αντιμετώπιση της γυναικείας ανασφάλειας όσον αφορά την δημόσια μετακίνηση τις νυχτερινές ώρες. Αυτή η υπηρεσία επέτρεπε στις γυναίκες, να κατεβαίνουν από το λεωφορείο μεταξύ δύο τακτικών στάσεων, ώστε να μειωθεί η απόσταση περπατήματος για τον προορισμό τους.
Παράδειγμα 2: O δημόσιος χώρος της Αθήνας από την οπτική του φύλου: Ομάδες Μεικτές – URBANA.URBANO. Στο συγκεκριμένο Project, πολίτες από γειτονιές 11 Δήμων της Αττικής με την βοήθεια ειδικών επιστημόνων ανέλυσαν τις γειτονιές τους και ανέδειξαν προτάσεις γι’αυτές με τη βοήθεια δεικτών που βασίζονται στην οπτική του φύλου και τις αρχές του φεμινιστικού αστικού σχεδιασμού. Συγκέντρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε έναν συλλογικό́ διαδικτυακό χάρτη, ενώ παράλληλα έκαναν στοχευμένες χωρικές προτάσεις που θα μπορούσαν να λύσουν προβλήματα που εντόπισαν στις γειτονιές τους. Ο φωτισμός κάποιων ιδιαίτερων περιοχών ήταν ένας από τους τρόπους αύξησης της αίσθησης ασφάλειας διασφαλίζοντας την ορατότητα χωρίς να υπάρχουν «τυφλά» σημεία και αδιέξοδα.
Παράδειγμα 3: Το πρώτο Φεστιβάλ κατά της έμφυλης βίας στη Πάτρα- Κέντρο «Εριφύλη». Δεν θα μπορούσα να παραλείψω το πρώτο Φεστιβάλ κατά της έμφυλης βίας, με τη διοργάνωση από το Κέντρο μας, τον Οκτώβριο του 2022. Τις δράσεις του τριήμερου Φεστιβάλ μπορείτε να δείτε εδώ: Φεστιβάλ κατά της έμφυλης βίας στην Πάτρα
Συμπερασματικά: Δυστυχώς, σε επίπεδο Δήμου, έχουν γίνει ελάχιστα αν όχι εξ’ ολοκλήρου τίποτα στην κατεύθυνση της συμμαχίας μεταξύ των φύλων. Η έλλειψη τεχνογνωσίας της προηγούμενης δημοτικής αρχής για την ενσωμάτωση της διάστασης της ισότητας των φύλων λάμπει δια της απουσίας σχετικών δράσεων στη Πάτρα (καμπάνιες ευαισθητοποίησης, ανάπτυξη στρατηγικών, χαρτογράφηση αναγκών, ανάπτυξη δομών και εργαλείων, κοινωνική καινοτομία, εκδηλώσεις, εργαστήρια ενδυνάμωσης κ.α.) που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. Καθώς η ισότητα ανδρών και γυναικών δεν αρκεί να υπάρχει μόνο στα χαρτιά ή σε μια λεκτική διατύπωση στο Σύνταγμα, χρειάζονται επίμονες προσπάθειες και «φρέσκες» καθημερινές πολιτικές, ώστε άνδρες και γυναίκες να επωφελούνται εξίσου από όλες τις δραστηριότητες της τοπικής διακυβέρνησης, και να μη διαιωνίζεται η ανισότητα.
*Ο Βασίλης Μάρκου είναι Δικηγόρος, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή.
Δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονικά μέσα της Πάτρας στις 06/09/2023.