Ταξίδι στο Όουλου

του Παναγιώτη Μουρελάτου*

Ιούνιος 2022. Ένα ταξίδι στη Φινλανδία, τη χώρα με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους.

Είμαι Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος. Ζω στην Πάτρα και συμμετέχω στην προσπάθεια του Β. Αϊβαλή για την αναβάθμιση της ζωής της πόλης μας.

Πριν λίγο καιρό αποφάσισα να κάνω επίσκεψη στον γιο μου που ζει και εργάζεται στο πανεπιστήμιο της πόλης Ούλου. Είναι μια παραθαλάσσια  πόλη με πάρα πολλές ομοιότητες με την Πάτρα Έχει καλή ρυμοτομία, θαλάσσιο μέτωπο, πανεπιστήμιο, λιμάνι, σιδηροδρομικό σταθμό. O πληθυσμός της είναι περίπου 250.000 κατοίκους και βρίσκεται στη διοικητική περιφέρεια της Βόρειας Οστροβοθνίας.

Πρώτος σταθμός το Ελσίνκι πρωτεύουσα της Φινλανδίας μια σχετικά καινούρια πόλη με δρόμους φαρδείς με μεγάλα πεζοδρόμια εύκολα προσβάσιμα σε όλους, ποδηλατόδρομους και αρκετό πράσινο.

Την επόμενη ημέρα έφτασα στο Ούλου. Με υποδέχθηκε στην κεντρική πλατεία μια υπέροχη ορχήστρα που έπαιζε γνωστά τραγούδια και σιγά σιγά άρχισε η γνωριμία μου με αυτή την όμορφη πόλη. Οι εντυπώσεις που αποκόμισα σε αυτό το δεκαήμερο παραμονής εξαιρετικές.

· Είναι πολύ φιλική στους πολίτες, με εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες, πεζόδρομους, αρκετούς χώρους στάθμευσης, καλοδιατηρημένα κτίρια, μεγάλες πλατείες και πάρα πολύ πράσινο.

· Τεράστιους ποδηλατόδρομους με τον κόσμο να χρησιμοποιεί κυρίως το ποδήλατο σαν μέσο μεταφοράς και εξυπηρετησης για τις καθημερινές του ανάγκες

· Πεντακάθαρη πόλη με υψηλό το αίσθημα της ανακύκλωσης, καθαρούς κάδους απορριμάτων, όμορφες γωνιές με λουλούδια, καθαρούς δρόμους χωρίς ξερόχορτα στο πρανές των πεζοδρομίων οι οποίοι καθαρίζονται με ειδικά μηχανήματα. Διαθέτει πέντε τεράστια πεντακάθαρα πάρκα.

· Δεν υπάρχει καθόλου κυκλοφοριακό πρόβλημα. Δεν βλέπεις πουθενά παράνομα παρκαρισμένα οχήματα. Πεντακάθαρα συγκοινωνιακά μεσα και ευγενείς οδηγούς πρόθυμους να βοηθήσουν.

· Το παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι εύκολα προσβάσιμο στους κατοίκους με χώρους περιπάτου, καταστήματα, βιβλιοθήκη, θέατρο και πάρα πολύ όμορφους οργανωμένους χώρους αναψυχής. Διαθέτει αρκετές μαρίνες, αλιευτικούς λιμένες-καταφύγια και πολλές ράμπες ανέλκυσης και καθέλκυσης μικρών σκαφών.

Τελειώνοντας αυτό το οδοιπορικό μοιραία έρχεται στο μυαλό μου η σύγκριση με την πόλη που ζω την Πάτρα. Μπορούμε και εδώ να εφαρμόσουμε καλές πρακτικές. Θέλουμε;

*Ο Παναγιώτης Μουρελάτος είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή.

Δημοσιεύθηκε στο www.thebest.gr στις 15/09/2023.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ