Σκεπτόμενος κανείς την Πάτρα σήμερα και κοιτάζοντας το παρελθόν της αρχόντισσας πόλης μας, την εποχή που κυριαρχούσε το εμπόριο, η βιομηχανία και ο πολιτισμός, δεν μπορεί παρά να αισθάνεται νοσταλγία και χρέος. Νοσταλγία για όσα παρήλθαν και έδωσαν τη θέση τους στη σημερινή απογοητευτική πραγματικότητα και χρέος να επαναφέρουμε την παλιά της αίγλη και να αποδώσουμε στη νέα γενιά μια σύγχρονη πόλη, πράσινη, οικολογική, φιλική προς το περιβάλλον και τους κατοίκους της.
Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνουμε τώρα τη μεγάλη στροφή.
-Να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που μας δίνονται από τις νέες τεχνολογίες και να διεκδικήσουμε τον ρόλο μας σαν μητρόπολη της Δυτικής Ελλάδας, σαν κέντρο της νοτιοδυτικής Ελλάδας και σαν πόλη με πανελλήνια απήχηση, με ορίζοντες ανοικτούς στη δύση, της οποίας άλλωστε η Πάτρα αποτελεί και πύλη εισόδου-εξόδου προς τη χώρα.
-Να συμβάλλουμε ώστε να ανθίσει ξανά το εμπόριο, να ανθίσει και πάλι ο πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου, να γίνουμε πόλος έλξης επισκεπτών–τουριστών για τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να στηρίξουμε ουσιαστικά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όχι μόνο με βοηθήματα αλλά και με διεξόδους για τη ζωή και το μέλλον των ανθρώπων.
-Να διεκδικήσουμε ταχεία ολοκλήρωση των μεγάλων έργων της περιοχής μας που θα φέρουν άμεσα οικονομικά οφέλη στην Πάτρα μας. Να διεκδικήσουμε ανάπτυξη του θρησκευτικού, αθλητικού και του πολιτιστικού τουρισμού. Να πάψουμε να βλέπουμε μακέτες και να ακούμε λόγια. Να βλέπουμε επιτέλους έργα.
-Να επιδιώξουμε μια εικόνα πόλης που θα συνάδει με την ιστορία μας και τα βιώματα μας. Με δημόσιους χώρους που θα έχουν καθαριότητα, με ελεύθερους και περιποιημένους χώρους πρασίνου. Χωρίς κυκλοφοριακό. Με ενθάρρυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Με ένα θαλάσσιο μέτωπο–πόλο έλξης για τους πολίτες και τους τουρίστες, με μια μαρίνα πρότυπο.
Η στασιμότητα που διακρίνεται στην Πάτρα σε σχέση με άλλες πόλεις, οδηγεί όχι μόνο στον οικονομικό μαρασμό, τη μιζέρια και τη γκρίνια αλλά και σε περιχαράκωση της Πάτρας εντός των συνόρων της. Οδηγεί σε απομόνωση.
Μόνο μέσα από μια μεγάλη συνεργασία επιστημονικών και κοινωνικών φορέων αλλά και πολιτών μπορεί να έρθει η Άνοιξη της πόλης μας.
Γιατί ο Πολίτης, ο Φορέας και ο Επιστήμονας είναι οι τρεις απαραίτητοι κρίκοι ώστε να θέσουν μαζί την επανεκκίνηση στην σωστή της βάση.
Στηρίζω και συντάσσομαι με τον Βασίλη Αϊβαλή, τον φίλο, τον άνθρωπο, τον επιστήμονα στη μάχη του για το Δήμο Πατρέων, γιατί ξέρει να ακούει, να διαλέγεται, να συνθέτει, να σχεδιάζει και να πετυχαίνει το καλύτερο αποτέλεσμα.
Γιατί τα καλύτερα αξίζουν σε αυτό τον τόπο.
Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος
Προέδρος Εμπορικού και Εισαγωγικού Συλλόγου Πατρών