Δημοτική αστυνομία. Ιδεολογία ή ιδεοληψία;

του Χρήστου Θωμά*

Θυμάστε τη δήλωση του συνδικαλιστή της αστυνομίας Σταύρου Μπαλάσκα λίγο μετά τις εκλογές του 2019 ″την προηγούμενη τετραετία οι αστυνομικοί αισθάνονταν ευνουχισμένοι, επιτέλους τους λύθηκαν τα χέρια″. Γιατί την τετραετία 2015-2019 οι αστυνομικοί αισθάνονταν ευνουχισμένοι;

Στα πλαίσια της ιδεολογικής προσέγγισης από την τότε πολιτική ηγεσία, η αστυνομία δρούσε αναλόγως. Η λειτουργία της κάθε δημόσιας υπηρεσίας περιγράφεται από ένα σύνολο νόμων του κράτους και από εσωτερικές οδηγίες. Αρμοδιότητα της πολιτικής ηγεσία του εκάστοτε υπουργείου αποτελεί αφενός η ιεράρχηση των αναγκών, αφετέρου ο τρόπος λειτουργίας των υπαγόμενων σε αυτό υπηρεσιών. Οι οδηγίες σχετικά με τον τρόπο αλλά και το ύφος αντιμετώπισης των αναγκών απορρέουν από το ιδεολογικό υπόβαθρο της εκείνης πολιτικής ηγεσίας κι έκαναν τον κύριο Μπαλάσκα να αισθάνεται ευνουχισμένος.
Στο μικρόκοσμο της πόλης μας, τον Δεκέμβρη του 2022 το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επανασυστήσουν το σώμα της δημοτικής αστυνομίας. Αυτή τη φορά προκηρύσσεται διαγωνισμός, περιγράφονται τα προσόντα για τη συμμετοχή και το κυριότερο οι επιτυχόντες θα τύχουν εκπαίδευσης. Σύμφωνα με την ποσόστωση ο δήμος Πατρέων θα προχωρήσει σε 106 προσλήψεις νέων ηλικίας 20 έως 35 ετών, ως ειδικό ένστολο προσωπικό. Το καινούργιο αυτό σώμα δε θα λειτουργούσε όπως στο παρελθόν σαν εισπρακτική υπηρεσία. Δύναται πλέον να λειτουργήσει σα μοχλός αναβάθμισης αφενός της εικόνας της πόλης, αφετέρου της καθημερινότητας των Πατρινών.

Επιγραμματικά στις αρμοδιότητες του νέου σώματος περιλαμβάνεται η ρύθμιση του κυκλοφοριακού στο κέντρο της πόλης, οι περιπολίες που θα απέτρεπαν τους καθημερινούς βανδαλισμούς των δημοτικών χώρων και κτηρίων, η ηχορύπανση που χαρακτηρίζει την πόλη θα εξαλειφόταν διαμέσου των ελέγχων. Το σημαντικότερο η λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας θα έπαιρνε από την εποπτεία της Ελληνική Αστυνομία τις απλές αυτές αρμοδιότητες με αποτέλεσμα η τελευταία να μπορεί απρόσκοπτα να ασχοληθεί με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ο Δήμος της Πάτρας αποφάσισε εν τέλει να μην προβεί στη επανασύσταση του σώματος της δημοτικής αστυνομίας.

Η απόφαση αυτή της δημοτικής αρχής δε στρέφεται αποκλειστικά ενάντια στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά αρνείται την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών της Πάτρας και είναι απόρροια της στενής ιδεοληπτικής γραμμής που την χαρακτηρίζει. Ο Βασίλης Αϊβαλής και η παράταξη ″Πάτρα σπουδαία και πάλι″ έχει θέσει σε προτεραιότητα την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας αναγνωρίζοντας την κοινωνική σημασία του σώματος. Η ιδεολογική διοίκηση του δήμου από την ιδεοληπτική είναι μια ψήφος δρόμος.

*Ο Χρήστος Θωμάς είναι Ελεύθερος Επαγγελματίας, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή.

Δημοσιεύθηκε στο www.patrinorama.com.gr στις 20/08/2023.

Θέσεις Παράταξης για τον Άξονα Παρέμβασης «Πολιτική Προστασία – Ασφάλεια Υποδομών & Χώρων»: 7η Δράση: Ίδρυση Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και σώματος Δημοτικής Αστυνομίας

Ίδρυση Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας και Σώματος Δημοτικής Αστυνομίας με διευρυμένες αρμοδιότητες που με την συνδρομή υποδομών τηλεπίβλεψης και τηλεειδοποίησης θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Θα συμβάλει στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών έναντι των κινδύνων από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, στη διευθέτηση κυκλοφοριακών προβλημάτων, την αντιμετώπιση βανδαλισμών σε μνημεία της πόλης, πυρκαγιών στα περιαστικά δάση, πλημμυρών σε επικίνδυνα σημεία του αστικού ιστού, στην προστασία της δημοτικής περιουσίας του δήμου (σχολικών μονάδων, δημοτικών επιχειρήσεων, κτιρίων πολιτιστικής κληρονομιάς) με άμεση σύνδεση με φορείς σωμάτων ασφαλείας (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Στρατός και ΕΚΑΒ).

Η λειτουργία της δημοτικής αστυνομίας θα έχει χαρακτήρα εξυπηρέτησης και διευκόλυνσης των δημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας και όχι καταστολής.

Η Δημοτική Αστυνομία θα εξοπλιστεί με ηλεκτρικά ποδήλατα και ηλεκτρικά αυτοκίνητα με τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα (μειωμένο λειτουργικό κόστος, οικολογική διάσταση, ευελιξία στην μετακίνηση).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ