Χρήστος Θωμάς: «Ήρθε η ώρα για τη δική μας γενιά»

Τι ήταν εκείνο το στοιχείο που σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Κατ’ αρχάς το ζητούμενο σε αυτή την απόφαση σχετίζεται με το υπόβαθρο. Σε μια εποχή που μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας μας και ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ της δικής μου γενιάς αποστρέφεται την πολιτική, εγώ επιμένω να αναπτύσσω πολιτική δραστηριότητα. Σήμερα θεωρώ πως οι προσωπικές συνθήκες έχουν ωριμάσει. Αφενός η σχολή της δημόσιας διοίκησης μου προσφέρει την απαιτούμενη κατάρτιση, αφετέρου οι επαγγελματικές, οι κοινωνικές και κινηματικές μου εμπειρίες περιγράφουν ένα άτομο που διαθέτει τα τυπικά προσόντα. Μέχρι τώρα ο τρόπος έκφρασης της πολιτικής μου δραστηριότητας ήταν ο αντιπαραθετικός λόγος με άτομα διαφορετικών ιδεολογιών και η κομματική μου δράση. Η υποψηφιότητα αυτή εκφράζει την ανάγκη που έχω για να περάσω στο στάδιο της δημόσιας δράσης. Η τοπική αυτοδιοίκηση με γοητεύει για δύο λόγος. Ο άμεσος, σου προσφέρει χαρά να κυκλοφορείς στην ίδια σου την πόλη και να ξέρεις ότι κάποια θετικά σημεία που συναντάς έχουν το στίγμα σου, είτε γιατί αποτελούν προσωπική σου πραγμάτωση είτε ήσουν απλώς μέρος του προγράμματος. Ο μακροπρόθεσμος και κάπως πιο ιδεατός, είναι αυταπόδεικτο ότι αυτός ο κόσμος δεν αλλάζει από πάνω προς τα κάτω. Το ιδανικό στη δική μου θεωρία θα ήταν η εκλογική βάση να διαθέτει τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά ώστε να συμπαρασύρει και τα πιο πάνω επίπεδα. Το επόμενο στάδιο αυτό των δημοτικών συμβούλων, ενός φαινομενικά ασήμαντου και σίγουρα απαξιωμένου θεσμού να βελτιωθεί ποιοτικά τόσο, ώστε να βελτιώσει και τον θεσμό του δημάρχου. Στη συνέχεια η βελτίωση αυτή μπορεί να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας.

Πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η οικογένειά σας στην απόφασή σας να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Αρχικά να σας τονίσω ότι η πολιτική δραστηριότητα για εμάς αποτελεί κάποιο είδος οικογενειακής παράδοσης. Από τον πατέρα μου σ΄ εμένα κι εγώ στον γιο μου, ο οποίος αν και μόλις οκτώ χρονών συμμετέχει σε πολιτικές δράσεις, σε αφισοκολλήσεις… Πάντα με μια αρχή. Ο καθένας μας έχει κομματική ταυτότητα, σκοπός δεν είναι σε μια δεκαετία από τώρα ο Γιώργος που θα ψηφίσει για πρώτη φορά να υποστηρίζει το κόμμα που υποστηρίζω εγώ. Το ζητούμενο είναι να έχει αποκτήσει την πολιτική κουλτούρα και σκέψη ώστε να μην βρίσκεται στο 50% που απέχει από την εκλογική διαδικασία. Στο σημείο αυτό, έχω σταθεί τριπλά τυχερός. Γεννήθηκα σε μια οικογένεια που ήταν τρομερά υποστηρικτική σε κάθε μου απόφαση, έπειτα δημιούργησα τη δική μου οικογένεια που συνέχισε σε αυτό το μοτίβο. Αν συμπεριλάβουμε και το φιλικό περιβάλλον η αίσθηση που εξέλαβα ήταν τρομερά θετική. Εκτός από έμπρακτη στήριξη μου παρέχουν και ηθική. Κατά κάποιο τρόπο οι δουλειές όλων μας έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα κι έχουμε ρίξει όλο το βάρος στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τι σας ενέπνευσε στον Βασίλη Αϊβαλή και την παράταξή του «Πάτρα σπουδαία και πάλι»;

Η πρόταση για να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της παράταξης είχε έρθει στα χέρια μου αρκετά νωρίς, άργησα όμως να πάρω την απόφαση. Ο κύριος λόγος ήταν ότι τον Βασίλη δεν τον ήξερα προσωπικά επομένως η στήριξης της κεντροαριστεράς στο πρόσωπο του δεν ήταν από μόνη της αρκετή. Το προηγούμενο διάστημα από την συναναστροφή μαζί του κατάλαβα ότι πρόκειται για ένα άτομο απόλυτα καταρτισμένο, ιδανικό για την διοίκηση του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της Ελλάδας. Ένα άτομο του οποίου το όραμα για την πόλη συγκλίνει με το δικό μου, οι ανησυχίες και οι ευαισθησίες του είναι και δικές μου και οι απόψεις του συμπληρώνουν τις δικές μου.

Ποια είναι εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν την Πάτρα και πάλι σπουδαία;

Η έμφαση της δημοτικής αρχής στο πεδίο της επιχειρηματικότητας. Προερχόμενος από τον κλάδο των επιχειρήσεων θα σας παραθέσω μια ρύση του Ουίνστον Τσώρτσιλ. ‘’Κάποιοι βλέπουν την ιδιωτικό τομέα σαν μια σαρκοβόρα τίγρη που πρέπει να σκοτώσουμε. Άλλοι τον βλέπουν σαν μια αγελάδα που μπορούμε να αρμέξουμε. Δυστυχώς είναι λίγοι αυτοί που τον βλέπουν σαν ένα γερό άλογο που σέρνει ένα σαραβαλιασμένο κάρο. Το πρώτο
πράγμα που πρέπει να κάνει η δημοτική αρχή προκειμένου η πόλη να αποκτήσει την αίγλη του παρελθόντος αφορά την στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Το μεγαλύτερο έλλειμα το συναντάμε στο κομμάτι των υποδομών. Διαθέτουμε ένα υπερσύγχρονο λιμάνι. Αν ήμασταν σε θέση να εκμεταλλευτούμε τη στρατηγική γεωγραφική μας θέση θα έπρεπε να είχαμε αναπτύξει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο που θα μας καθιστούσε τον τροφοδότη ολόκληρης της Ευρώπης. Δυστυχώς, το να συζητάμε για μεγαλόπνοα έργα είναι εκτός τόπου. Την τελευταία δεκαετία η δημοτική αρχή παρακινούμενη από τις ιδεοληψίες που την διακατέχουν αντιμετωπίζει ακόμη και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα σαν την σαρκοβόρα τίγρη που πρέπει να σκοτώσει. Πέρα από το κομμάτι της επιχειρηματικότητας υπάρχει και ο τομέας του πολιτισμού. Κάποτε η Πάτρα αποτελούσε κέντρο διανόησης και πολιτισμού. Σήμερα έχουμε ένα στολίδι στο κέντρο της πόλης, το δημοτικό θέατρο το οποίο ρημάζει. Πόσο πίσω έχουμε μείνει σε όλους τους τομείς; Πόσο κρίμα είναι η πόλη μας, μια πόλη με τέτοια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση να βιώνει τέτοια παρακμή σήμερα;

Ένας νέος άνθρωπος που ασχολείται με πολλές παραμέτρους της καθημερινής ζωής και είναι ενεργός πολίτης όπως εσείς πως βλέπετε το μέλλον της νέας γενιάς;

Στο πεδίο αυτό ο κανόνας θέλει τη νέα γενιά να μην έχει λαμπρό μέλλον, γενικότερα οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Ανήκω στην εξαίρεση και αυτό σηματοδοτεί η υποψηφιότητά μου. Με σύνθημα ‘προτρέπω τους εκπροσώπους της νέας γενιάς να συμμετάσχουν σε αυτή την διαδικασία. Είτε ως υποψήφιοι, είτε ως ψηφοφόροι. Έχω μάθει από μικρός να αναλαμβάνω ευθύνες ίσως ορισμένες φορές δυσανάλογες προς την εκείνη ηλικία καθώς στα 22 μου χρόνια έγινα για πρώτη φορά γονιός και στα 23 δημιούργησα την πρώτη μου επιχείρηση. Οπότε οι απόψεις ότι δεν αλλάζει τίποτα και η προηγούμενη γενιά κατέστρεψε τα πάντα από ανθρώπους που δεν κάνουν κάτι για να αλλάξουν τους συσχετισμούς μου ακούγονται σαν δικαιολογία. Ήρθε η ώρα για την δική μας την γενιά να μπούμε στο παιχνίδι και να αλλάξουμε τους όρους.

Ποια στοιχεία είναι εκείνα που μπορούν να κάνουν την Πάτρα μία «έξυπνη» και λειτουργική πόλη;

Στο κομμάτι αυτό έχουμε πολλά βήματα να διανύσουμε καθώς δεν καταφέραμε να αφομοιώσουμε σαν δήμος τα σύγχρονα εργαλεία. Ο περίφημος ψηφιακός μετασχηματισμός ο οποίος τυγχάνει εξολοκλήρου χρηματοδότησης μπορεί να λειτουργήσει σαν μοχλός ανάπτυξης στους τομείς του περιβάλλοντος, των απορριμμάτων, τα δίκτυα, την πολιτική προστασία, τις μεταφορές, τον τουρισμό, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την ενέργεια. Από την στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό ότι ο τομέας θα συμπεριληφθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ καταλαβαίνουμε ότι η επόμενη πενταετία μπορεί η πόλη να αλλάξει πρόσωπο. Είναι κρίμα για όλους μας να χαθεί άλλη μια ευκαιρία.

Θεωρείτε πως η πόλη για τα ΑΜΕΑ είναι προσιτή αν όχι τι μπορεί να αλλάξει;

Ένας τομέας που χρίζει ιδιαίτερης μέριμνας αφορά την κοινωνική πολιτική. Η πόλη έχει κάνει κάποια βήματα αλλά χρειάζονται περισσότερα και ουσιαστικότερα. Χαρακτηριστικά στην περιοχή μου υπήρξε η περιβόητη καινούργια πεζοδρόμηση. Λοιπόν η κόκκινη γραμμή των τυφλών διακόπτεται από κολόνα της ΔΕΗ . Το πρόβλημα στην μετακίνηση δεν αφορά μόνο τα άτομα με καροτσάκι αλλά και τους συνοδούς αυτών. Υπάρχουν γειτονιές της πόλης οι (Ζαρουχλέικα, Ταραμπούρα, Ρίο) οι οποίες είναι δυσπρόσιτες. Οι υπάρχουσες θέσεις πάρκινγκ είναι ακατάλληλες. Τέλος οι παλιές ράμπες χρίζουν διαμόρφωσης. Γενικά είμαι της άποψης ότι μια δημοτική αρχή οφείλει να επιδείξει όλα της τα αντανακλαστικά στην
βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων με αυτές τις δυσκολίες.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος την παράταξη του Βασίλη Αϊβαλή και εσάς τι πρέπει να σκεφτεί ο ψηφοφόρος λίγο πριν την ώρα της κάλπης;

Αποτελεί Ελληνικό παράδοξο να παίρνουμε την ψήφο ελαφρά τη καρδία. Στις εθνικές εκλογές υπάρχουν συμπολίτες μας που ρίχνουν το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο χωρίς να ξέρουν καν ποιον ψηφίζουν. Στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών αυτό που ακούς πιο συχνά είναι ότι θα ψηφίσω τον τάδε υποψήφιο γιατί βάζει μαζί του ο γνωστός μου. Όλα αυτά μου προξενούν τεράστια απογοήτευση. Συνήθως τους ανθρώπους αυτούς θα τους ακούσεις να διαμαρτύρονται γιατί όλοι οι πολιτικοί είναι ίδιοι και όλοι θέλουν το κακό μας. Οπότε απευθύνομαι σε αυτόν που διαθέτει πολιτική κρίση. Ας αφήσουμε αυτή τη φορά τον γνωστό μας αν δεν είναι αξιόλογος και ας δούμε πιο σοβαρά την υπόθεση της ψήφου μας.
Σας ανέφερα και παραπάνω πως και ο Βασίλης Αϊβαλής αλλά κι εγώ προσωπικά δεν είμαστε οι τυπικοί πολιτευτές που έχει συνηθίσει ο τόπος. Σκοπός μας είναι η αλλαγή, καθοδηγούμενος από πολιτικές και ιδεολογικές εκφάνσεις. Αν σε απογοητεύει η εικόνα της πόλης, αν σε ενοχλεί η ποιότητα ενημέρωσης και δημοκρατίας της δημοτικής αρχής, αν σε θλίβει η γενικότερη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πόλη τότε οφείλεις να φέρεις την αλλαγή. Δώσε μας την ευκαιρία να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.

Χρήστος Θωμάς είναι Ελεύθερος Επαγγελματίας, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή.

Δημοσιεύθηκε στο www.patrinorama.com.gr στις 08/09/2023.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ