του Ανδρέα Βάνη*
Τα τελευταία χρόνια έχει πλέον καταστεί σαφές σε όλους του πολίτες ότι το Ε.Κ.Α.Β., σε όλη την επικράτεια, καλείται να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, λειτουργώντας πολλές φορές με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.
Παρά το γεγονός ότι η προσπάθεια για την επίλυση των σοβαρών αυτών δυσλειτουργιών αποτελεί αποκλειστική ευθύνη και μέριμνα του κεντρικού κράτους, καλό και χρήσιμο θα ήταν να συζητήσουμε σοβαρά για μια συνεργασία που θα προβλέπει το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών κοινωνικού χαρακτήρα σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια ουσιαστική παρέμβαση – προσφορά στον τομέα της υγείας και πρόνοιας.
Στα πλαίσια της βέλτιστης συνεργασίας μεταξύ της Δημοτικής Αρχής των Πατρέων με το Ε.Κ.Α.Β. Πάτρας, προτείνεται η δημιουργία επικοινωνιακών δεσμών μεταξύ του Δήμου και του Ε.Κ.Α.Β. για την αποτελεσματικότερη επείγουσα προ-νοσοκομειακή αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών, η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων δημοτικών κτιρίων για τους σταθμούς – στέγαστρα του Ε.ΚΑ.Β. και η ενίσχυση της εκπαίδευσης των δημοτών σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών.
Η αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ του Δήμου και του ΕΚΑΒ αποτελεί βασική πτυχή για τη βελτίωση της επείγουσας προ-νοσοκομειακής αντιμετώπισης και την παροχή άμεσης βοήθειας στους πολίτες. Για να επιτευχθεί αυτό, μια δημοτική αρχή πρέπει να επιδιώξει την ανάπτυξη μηχανισμών επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως συνεδριάσεις και ανοικτές συζητήσεις, δημιουργία ειδικής επιτροπής αποτελούμενη από μέλη του Δήμου και του ΕΚΑΒ, προκειμένου να ανταλλάσσονται πληροφορίες, απόψεις και προτάσεις που θα συμβάλουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Ε.Κ.Α.Β. προς τους δημότες της Πάτρας. Ουσιαστική διαφαίνεται και η συνεργασία, συμμετοχή του Ε.Κ.Α.Β. στα σχέδια πολιτικής προστασίας του Δήμου Πατρέων, για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών από την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τις μέρες μας.
Επιπλέον, η αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων δημοτικών κτιρίων για τη δημιουργία σταθμών του Ε.Κ.Α.Β. εντός της πόλης θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη κάλυψη των αναγκών της περιοχής. Τα κτίρια αυτά, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν κατάλληλα και να εξοπλιστούν με τον απαραίτητο υγειονομικό εξοπλισμό π.χ. με χρήματα μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ) προκειμένου να πληρούν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και λειτουργικότητας που απαιτούνται, υποστηρίζοντας έτσι καλύτερα το έργο των Πληρωμάτων Ασθενοφόρων που θα έχουν 24ωρη βάρδια σε αυτά. Ταυτόχρονα θα βελτιωθούν αρκετά και οι συνθήκες εργασίας των Διασωστών του Ε.Κ.Α.Β., με ότι αυτό θα συνεπάγεται στις παρεχόμενες υπηρεσίες από μέρους τους, φεύγοντας από τα σημερινά containers, τα περισσότερα των οποίων δε διαθέτουν νερό και τουαλέτα.
Τέλος, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η μια δημοτική αρχή μπορεί να αναλάβει την οργάνωση σεμιναρίων πρώτων βοηθειών σε συνεργασία με τον Ε.Κ.Α.Β. Ο Δήμος, επιπλέον της παραπάνω συνεργασίας που αναφέρουμε, οφείλει να παραχωρήσει ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο, ο οποίος θα φιλοξενεί τους εκπαιδευτές του Ε.Κ.Α.Β. μαζί με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους. Αυτά τα σεμινάρια θα παρέχουν εκπαίδευση στους δημότες για την αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων και την παροχή απλών πρώτων βοηθειών μέχρι την άφιξη του Ε.Κ.Α.Β. Έτσι θα ενισχυθεί η αυτονομία και η ικανότητα αντίδρασης της κοινότητας σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την προστασία της δημόσιας υγείας.
*Ο Ανδρέας Βάνης είναι υπεύθυνος προσωπικού του ΕΚΑΒ Πάτρας, υποψήφιος σύμβουλος με την παράταξη «Πάτρα Σπουδαία και πάλι», με επικεφαλής τον Βασίλη Αϊβαλή.