Για την Πάτρα που αγαπάμε και την Πάτρα που θέλουμε
Ομιλία Βασίλη Αϊβαλή, υποψήφιου Δημάρχου Πατρέων,
Δευτέρα 8 Μαΐου 2023 στο Royal
Φίλες και φίλοι,
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη σημερινή σας παρουσία σε αυτή την κατάμεστη αίθουσα
Ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη θερμή στήριξή σας στην εκκίνηση του αγώνα μας που είναι αγώνας για την Πάτρα των αναμνήσεων και των ονείρων μας
Για την Πάτρα που αγαπάμε και την Πάτρα που θέλουμε
Για την Πάτρα, που πρέπει να γίνει ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ
…………
Με γεμίζει χαρά και ικανοποίηση το γεγονός ότι βλέπω ανάμεσά μας πολίτες όλων των ηλικιών.
Πολίτες που έχουν γνώση, εμπειρία και συγκριτικό κριτήριο για την πορεία της πόλης στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και νέους ανθρώπους με διάθεση για προσφορά, με νέες ιδέες που μπορούν να ανοίξουν νέους δρόμους.
Γιατί αν έχει κάτι ανάγκη περισσότερο από ποτέ σήμερα η Πάτρα, αυτό είναι οι νέοι ανοικτοί δρόμοι για να τους περπατήσουν μαζί οι άνθρωποί της, ενωμένοι, λειτουργώντας ως κρίκοι μιας μεγάλης αλυσίδας που θα κάνει το αποτύπωμά της ισχυρό και τη ζωή μας ομορφότερη.
Φίλες και φίλοι,
Ξεκινάμε σήμερα από εδώ, από το χώρο του παλαιού Πτωχοκομείου, μια προσπάθεια που μας θέλει όλους παρόντες.
Την προσπάθεια για μια Πάτρα εξωστρεφή και «ανοικτόμυαλη»,
Μια πόλη φιλόξενη και αλληλέγγυα.
Με ελκυστική καθημερινότητα,
Με σαφές αποτύπωμα κοινωνικής πολιτικής,
Με σύγχρονο τρόπο λειτουργίας
Με συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα φέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους
Με διεξόδους για τους νέους,
Μια πόλη για να τη ζεις, να την περπατάς, να την επισκέπτεσαι, να μεγαλώνεις σε αυτή τα παιδιά σου…
Μια πόλη την τύχη της οποίας θα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους άνθρωποι άφθαρτοι, δημιουργικοί, ικανοί, από όλους τους χώρους εργασίας και παρέμβασης, από όλους τους κοινωνικούς και παραγωγικούς τομείς.
Πολίτες που θα βάλουν τελεία στην ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων προσώπων, των ίδιων και των ίδιων δεδομένων.
Που θα βάλουν το όραμά τους μπροστά από τις προσωπικές στρατηγικές και τις πολιτικές ιδεοληψίες, οι οποίες κρατούν την Πάτρα όμηρο και την παλιώνουν.
Πάμε επιτέλους να αλλάξουμε σελίδα, να αλλάξουμε εποχή.
…………………….
Αγαπητές συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Η απόφασή μας να διεκδικήσουμε τον Δήμο της Πάτρας, δεν ήταν απόρροια ούτε προσωπικών φιλοδοξιών και απωθημένων, ούτε συνέπεια εγωιστικών αναζητήσεων που θέλουν να περάσουν ακόμα και μέσα από τη διοίκηση της πόλης.
Δεν είμαστε επαγγελματίες της πολιτικής ούτε επαγγελματικά στελέχη της πολιτικής.
Η απόφασή μας δεν υπαγορεύτηκε από κανένα κόμμα, από κανένα φανερό ή σκοτεινό κέντρο αποφάσεων, από κανένα σενάριο που συγγράφεται από τη δίψα για εξουσία.
Εσείς οι πολίτες, οι άνθρωποι της Πάτρας, είστε αυτοί που μας παρακινήσατε να κάνουμε μαζί το μεγάλο βήμα.
Για να αλλάξουμε ρότα, να ανεβάσουμε ταχύτητα…
Να δουλέψουμε για να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Πάτρα που θα θυμίζει την παλιά της αίγλη…
Μια Πάτρα που θα απεγκλωβιστεί από ό,τι την κρατάει δέσμια μοτίβων οπισθοδρόμησης, που οδηγούν στην παρακμή και στο αδιέξοδο.
Για να περάσουμε με πίστη, όραμα και σχέδιο στην επόμενη μέρα.
Εσείς είστε η κινητήριος δύναμη της παράταξής μας. Εσείς μας οδηγήσατε και μας οδηγείτε να κάνουμε την Πάτρα μας Σπουδαία και Πάλι!
Σε εσάς απευθυνόμαστε και σε εσάς λογοδοτούμε. Μόνο σε σας!
……………………….
Είναι άραγε εύκολο να σπάσει κανείς αυγά, βάζοντας την αγάπη για την πόλη του -και μόνο αυτή- σε πρώτο πλάνο;
Είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος νέων ανθρώπων, χωρίς βαρίδια, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δουλέψουν για την Πάτρα;
Τα γνωστά κέντρα υποδέχονται άραγε με πολιτική αβρότητα όσους στοχεύουν να υπηρετήσουν το κοινό καλό με υπευθυνότητα και ενθουσιασμό, χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα, χωρίς ματαιοδοξία, προσωπικές ονειρώξεις ανέλιξης και τάσεις καρεκλοθηρίας;
Κάθε άλλο θα σας πω.
Από τον περασμένο Νοέμβριο οπότε και ανακοινώσαμε την απόφασή μας να κατέβουμε στις εκλογές για τον Δήμο Πατρέων, έχουμε ακούσει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε!
Ότι είμαστε λαγοί
Ότι είμαστε «μπροστινοί»
Ότι θα αποσύρουμε την υποψηφιότητά μας.
Μόνο ότι ήρθαμε από τον Άρη δεν έχουμε ακούσει. Τόσο εξαντλήθηκε η φαντασία ορισμένων.
Τους καταλαβαίνουμε…
Έχουν θορυβηθεί.
Κάθε φορά που απειλείται το παλιό από το νέο, είθισται να βγάζει τους σκελετούς από το ντουλάπι.
Ούτε απαντήσαμε, ούτε βεβαίως θα απαντήσουμε σε ό,τι έχει προφανή στόχο να μας κάνει να κοιτάξουμε κι εμείς προς τα πίσω.
Εμείς, η γενιά των σαραντάρηδων, είμαστε εδώ για να κοιτάξουμε μπροστά. Είμαστε εδώ για να κοιτάξουμε την Πάτρα….
Για να ενώσουμε δυνάμεις.
Να συνθέσουμε απόψεις.
Να βελτιώσουμε τη ζωή μας.
Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και με κανέναν!
Κάθε Πατρινός θα βρει στην ανεξάρτητη παράταξή μας το «σπίτι» του.
——————
Στην «Πάτρα Σπουδαία και Πάλι, είμαστε άνθρωποι από όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, επαγγελματίες, επιστήμονες, άνθρωποι της δουλειάς και του καθημερινού αγώνα. Είμαστε πολίτες από κάθε γωνιά της πόλης, νέοι, δημιουργικοί, δραστήριοι, αποδεδειγμένα αποτελεσματικοί ο καθένας στον τομέα του, με όρεξη αλλά και δυνατότητα προσφοράς.
Αυτό που μας ενώνει είναι το πάθος μας για μια πόλη όμορφη, ελκυστική, λειτουργική, με δουλειά και ευκαιρίες για τους πολίτες, με ουσιαστική και όχι ευκαιριακή στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, με διάλογο και συνεργασία για την επίτευξη υψηλών στόχων.
Μια πόλη ίσων, σκεπτόμενων, δημιουργικών και ευτυχισμένων πολιτών.
——————————-
Φίλες και φίλοι,
Η «Πάτρα Σπουδαία και πάλι» δημιουργήθηκε ως απόρροια της πεποίθησης της μεγάλης πλειοψηφίας των Πατρινών ότι η πόλη μας, άλλοτε κέντρο πολιτισμού, ανάπτυξης, βιομηχανίας, ευημερίας και πρωτοπορίας, σήμερα έχει εγκλωβιστεί στην εσωστρέφεια.
Από το μεγάλο κεφάλαιο της καθημερινότητας έως τον καίριο τομέα της ανάπτυξης, η Πάτρα παρουσιάζει σοβαρές αρρυθμίες, που οδηγούν στην συνεχή υποβάθμισή της σε σχέση με άλλες πόλεις της χώρας.
Και αυτή η υποβάθμιση μετακυλύεται πρώτα από όλους στους δημότες της.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα που όλο και εντείνεται, η έλλειψη χώρων στάθμευσης, η έλλειψη πρασίνου, η ανεπαρκής καθαριότητα, οι μεταφορικές υποδομές, η κακή εικόνα του δημοσίου χώρου, που αποτυπώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο στην κακοποίηση του Δημοτικού μας Θεάτρου, η αφισορύπανση, η έλλειψη προσβασιμότητας, τα πολλά και συχνά προβλήματα στην ύδρευση ολόκληρων περιοχών, δημιουργούν ένα μίγμα ασφυξίας στην καθημερινότητα του Πατρινού.
Στον τομέα των ευκαιριών για τους πολίτες δεν καταγράφεται καμία προσπάθεια δημιουργίας προϋποθέσεων για την εξεύρεση νέων θέσεων εργασίας παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην περιοχή μας εξακολουθεί να ίπταται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.
Η νεολαία μας, τα παιδιά μας, φεύγουν εσωτερικοί μετανάστες από μια πόλη που δεν προσελκύει επενδύσεις, δεν προτεραιοποιεί την αναπτυξιακή της πολιτική, δεν συνεργάζεται με τα ανώτατα εκπαιδευτικά της ιδρύματα, δεν εκσυγχρονίζεται για να γίνει ελκυστική για τη νέα γενιά.
Τα έργα υποδομών όπως η νέα σιδηροδρομική γραμμή, το δίκτυο φυσικού αερίου, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, η ανακατασκευή της μαρίνας, καρκινοβατούν χρόνια όπως και το- ακόμη άλυτο- πρόβλημα των απορριμμάτων, η κατασκευή νέων χώρων στάθμευσης, η αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, η επέκταση του σχεδίου πόλης, με κυρίαρχα εγκαταλελειμμένους τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους.
Η εμμονή των απόψεων, που κυριαρχούν τελευταία, να αποδίδεται η χρόνια υστέρηση της Πάτρας σε εξωγενή αίτια της κεντρικής μόνο πολιτικής, δεν είναι τυχαία.
Αποκρύπτει με επιμέλεια τις τεράστιες ευθύνες και τις εντυπωσιακές αδυναμίες του ίδιου του συστήματος να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα και να σχεδιάσει με βάση τις προσδοκίες του αύριο.
Το ερώτημα είναι: «έχουμε το δικαίωμα να αδιαφορούμε και να περιμένουμε από άλλους να μας λύσουν τα προβλήματα;».
Εμείς, οι άνδρες, οι γυναίκες, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, οι εργάτες, οι αγρότες, οι υπάλληλοι, οι επιστήμονες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, ήρθε η ώρα να βγούμε μπροστά.
Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε.
Να πούμε όχι στον μαρασμό, στην συρρίκνωση, στην προχειρότητα, στην αντιλαϊκή πολιτική, και την κομματική πολιτική για την πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας.
Να πούμε ναι στην πρόοδο, στην αποτελεσματικότητα, στο διάλογο, στη δημιουργία, στη συνεργατικότητα, στην αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας, στη σύνθεση, στον πολιτισμό, στη δυναμική αλλά και στην ουσιαστική παρέμβαση στην κεντρική εξουσία με στόχο την επίλυση των προβλημάτων και όχι τη δημιουργία εντυπώσεων.
Εμείς που είμαστε η καρδιά αυτής της πόλης τη θέλουμε ισχυρή, με υψηλή αισθητική, ανταγωνιστική, συμπεριληπτική, εξωστρεφή, παραγωγική, συμμετοχική και κοινωνικά αλληλέγγυα.
Και κυρίως, τη θέλουμε ισόρροπα αναπτυγμένη.
Για εμάς η πόλη της Πάτρας ξεκινάει από τις κοινότητες, τους τοπικούς συλλόγους, τις πιο απομακρυσμένες γειτονιές της και τελειώνει στο ιστορικό της κέντρο.
Για εμάς κάθε Δημοτική Ενότητα είναι ένας μικρός Δήμος.
Η Πάτρα εκκινεί από την πίσω αυλή κάθε νοικοκυριού, σε κάθε συνοικία, σε κάθε γειτονιά, διασχίζει την πόλη και φτάνει μέχρι το κέντρο της ως ενιαίο σύνολο.
Στο δικό μας όραμα δεν υπάρχουν γειτονιές πρώτης και δεύτερης ταχύτητας, πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Οι προοδευτικοί πολίτες της Πάτρας απαιτούν ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας και έκφρασης μακριά από τη μιζέρια, τους διαχωρισμούς και τους τακτικισμούς.
Στόχος μας είναι ένας Δήμος συμμετοχικός, συλλογικός, με διαφάνεια και αξιοκρατία, με επίκεντρο τον δημότη και τις ανάγκες του για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, μια πόλη με ασφάλεια για όλους και όλες.
Δεν μηδενίζουμε τίποτα και κανέναν.
Χαιρετίζουμε εκείνα τα έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών που συνεισέφεραν στην εικόνα και τη λειτουργία της πόλης και στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Tα βελτιώνουμε, τα επεκτείνουμε, τα εκσυγχρονίζουμε.
Απορρίπτουμε όμως πρακτικές που οδήγησαν την Πάτρα να πορεύεται χωρίς προοπτική και στρατηγικό σχέδιο, χωρίς σαφή στόχευση για το μέλλον της, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδά της, και είχαν ως αποτέλεσμα τον εκτροχιασμό της από μία επιθυμητή, σύγχρονη και ελπιδοφόρα πορεία, σε μία μίζερη, χαμηλών προσδοκιών και δυνατοτήτων διαχείριση.
Εμείς στην Πάτρα Σπουδαία και πάλι:
Ακούμε τις ανάγκες κάθε δημότη.
Εξασφαλίζουμε με γνήσιες δημοκρατικές διαδικασίες την ενεργό συμμετοχή όλων στην πορεία ανάπτυξης και ευημερίας της πόλης μας.
Υπερασπιζόμαστε την κοινωνική δικαιοσύνη και την κατοχύρωση του δικαιώματος εργασίας για όλους.
Προωθούμε και υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες κοινωνικής ενσωμάτωσης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για όλους.
Αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική ευκαιρία για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών και την βελτίωση της εικόνας της πόλης.
Προστατεύουμε το περιβάλλον.
Οργανώνουμε τη διοικητική αποκέντρωση του Δήμου με ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.
Ενισχύουμε τις συνεργασίες του Δήμου μας με ακαδημαϊκούς, ερευνητικούς και επαγγελματικούς φορείς.
Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και δεν καθυστερούμε περιμένοντας το κράτος να φροντίσει για μας.
Είμαστε δίπλα στον εργάτη, στον αγρότη, στον υπάλληλο, στον βιοτέχνη, στον ελεύθερο επαγγελματία, στον ερευνητή, στον φοιτητή, στον μαθητή στον απλό πατρινό πολίτη για κάθε ζήτημα που θα αφορά την ζωή μας
Στηρίζουμε την τοπική υγιή επιχειρηματικότητα.
Αγωνιζόμαστε για την ισοτιμία των δημοτών και όχι για μια επίπλαστη ισότητα που αγνοεί τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου.
Σεβόμαστε την διαφορετικότητα και την προστατεύουμε.
Ανοίγουμε παράθυρο στην ψηφιακή εποχή αξιοποιώντας τα εργαλεία του ψηφιακού μετασχηματισμού που θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Δήμου σε πολίτες και επιχειρήσεις.
Αξιοποιούμε στο μέγιστο το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου μας στηρίζοντας παράλληλα τις συνεργασίες και συνέργειες με φορείς της πόλης μας.
Αναδεικνύουμε την Πάτρα για τις αξίες της, την ιστορία της και τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, με έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη, στη διαφάνεια, στη συλλογικότητα, στη δημιουργικότητα και την εξωστρέφεια.
Θέλουμε η Πάτρα να αναγνωρίζεται ως μία σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, κέντρο, ευημερίας, πολιτισμού, ανάπτυξης, τεχνολογίας, καινοτομίας, δημιουργίας και πάνω απ’ όλα μια πόλη αλληλεγγύης, ανθρωπιστικής και κοινωνικής συνοχής.
Πάμε όμως να δούμε πώς επιμερίζονται όλα αυτά ανά τομέα αρχής γενομένης από τον τομέα τον οποίο οι πολίτες της Πάτρας αξιολογούν ως ένα από τα κορυφαία της προβλήματα: Το κυκλοφοριακό και τις μεταφορές.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Μια βόλτα στον Δήμο μας αρκεί για να διαπιστώσει κανείς αμέτρητα προβλήματα. Προβληματικοί δρόμοι, περιορισμένα πεζοδρόμια, τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα, παράνομη στάθμευση, μειωμένη προσβασιμότητα για ΑμεΑ, γερασμένος στόλος οχημάτων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έλλειψη κυκλικών κόμβων, ύπαρξη φωτεινών σηματοδοτών παλαιάς τεχνολογίας, έλλειψη οργανωμένου και ασφαλούς δικτύου ποδηλατοδρόμων, είναι ορισμένα από τα πλέον οφθαλμοφανή.
Η αποσπασματική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, η συνεχής μετάθεση ευθυνών, η άρνηση σύνθεσης απόψεων και η αδυναμία εξεύρεσης λύσεων από την δημοτική αρχή, εντείνουν και μεγεθύνουν τα αρνητικά αποτελέσματα για τους πολίτες.
Βασικός μας στόχος στον τομέα των αστικών μεταφορών και της κυκλοφορίας είναι η προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς, του ποδηλάτου, της πεζής μετακίνησης και της μείωσης χρήσης των αυτοκινήτων.
Οι κύριες παρεμβάσεις μας αφορούν:
- Στον εκσυγχρονισμό υποδομών συνδυασμένων μεταφορών.
- Τα αξιοπρεπή και ασφαλή πεζοδρόμια προσβάσιμα από όλους.
- Τη δημιουργία ασφαλών και καλαίσθητων ποδηλατόδρομων.
- Την προώθηση ηλεκτροκίνησης για τα δημοτικά οχήματα και τη δημιουργία υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για τους πολίτες.
- Την κατασκευή κυκλικών κόμβων σε κρίσιμα σημεία της πόλης.
- Τη διερεύνηση για την αξιοποίηση των δημοτικών χώρων στάθμευσης με τη δημιουργία υπόγειων και υπέργειων θέσεων στάθμευσης.
- Την ενίσχυση της αστικής συγκοινωνίας, με ανασχεδιασμό διαδρομών και διασύνδεση του αστικού ιστού με σημεία ορόσημα της περιοχής μας αλλά και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές.
- Τον μηχανισμό εποπτείας και ελέγχου της στάθμευσης για την διευκόλυνση των πολιτών και την ελαχιστοποίηση της παράνομης στάθμευσης και του διπλοπαρκαρίσματος.
- Την καταγραφή και επίλυση των προβληματικών σημείων προσβασιμότητας ΑμεΑ.
Ποιο άλλο πρόβλημα ιεραρχούν οι πολίτες της Πάτρας ψηλά στη λίστα των προβλημάτων που τους κάνουν τη ζωή δύσκολη; Η καθαριότητα είναι αναμφίβολα ένα από αυτά.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
Δυστυχώς σήμερα η Πάτρα ΔΕΝ είναι μια καθαρή πόλη.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων και με σύνθημα «για όλα φταίνε οι άλλοι», μας φέρνει αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα, καθώς είμαστε έτοιμοι να χάσουμε ακόμα μια ευκαιρία σε ό,τι αφορά την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.
9 χρόνια μετά και η Ξερόλακα είναι ακόμα ανοιχτή, δεν έχει ακόμα κατατεθεί προς έγκριση η μελέτη για τον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής στο Φλόκα, βλέπουμε ακόμα στους δρόμους της πόλης κατεστραμμένους, σπασμένους και βρώμικους κάδους, δεν είδαμε στις γειτονιές μας έναν καφέ κάδο, δεν εφαρμόστηκε ένα σοβαρό πρόγραμμα εκτροπής των οργανικών αποβλήτων σε συνεργασία με τους μεγάλους παραγωγούς της εστίασης και των ξενοδοχείων, δεν υλοποιήθηκε ούτε μια Γωνία Ανακύκλωσης, δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα Πράσινο Σημείο, ενώ δυναμιτίστηκε και καταστρατηγήθηκε η πεμπτουσία της Διαλογής στη Πηγή.
Δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε να χαθεί η μία και μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται στην πόλη μας για να αλλάξει η κατάσταση στη διαχείριση αποβλήτων και να μεταβεί με ασφάλεια στην κυκλική οικονομία. Στόχος μας είναι η αλλαγή του μοντέλου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, πάντα με Δημόσιο χαρακτήρα. Εξοικονομούμε πόρους μέσα από τη βελτιστοποίηση ανθρώπινων, φυσικών και οικονομικών πόρων με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Στοχεύουμε σε μια Πάτρα που μπορεί να μειώσει την παραγωγή των απορριμμάτων της, που δεν βλέπει το απόβλητο ως απόρριμμα αλλά το επαναχρησιμοποιεί, το ανακτά και το αξιοποιεί προς όφελός της. Υιοθετούμε τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, μιας κοινωνίας που δεν παράγει, καταναλώνει και πετάει, αλλά μαθαίνει να επαναφέρει στην οικονομία τα χρήσιμα υλικά.
Οι βασικές προτάσεις μας είναι οι εξής:
- Ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας Καθαριότητας στο μέγιστο βαθμό και βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με τεχνολογικά μέσα και πόρους.
- Συντάσσουμε Σχέδιο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης με κυρίαρχο στόχο καμία γειτονιά βρώμικη.
- Αντικαθιστούμε τους σπασμένους κάδους, αναδιοργανώνουμε το δίκτυο κάδων, υπογειοποιούμε κάδους στα εμπορικά κέντρα όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και αγοράζουμε press-containers για μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
- Επανασχεδιάζουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων με δυναμική δρομολόγηση και πληροφορούμε τους δημότες για τον χρόνο αποκομιδής.
- Εφαρμόζουμε Έξυπνα συστήματα Συλλογής Απορριμμάτων, σύγχρονα Πράσινα Σημεία και Γωνιές Ανακύκλωσης για χωριστή συλλογή ρευμάτων.
- Εφαρμόζουμε Διαλογή στη Πηγή και αποκομιδή με ραντεβού για τις επιχειρήσεις.
- Εφαρμόζουμε το μέτρο Πληρώνω όσο Πετάω – Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω.
- Δημιουργούμε εκτεταμένα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
- Δημιουργούμε Παρατηρητήριο Κυκλικής Οικονομίας με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.
———————–
Ας περάσουμε τώρα στο Δομημένο και Φυσικό περιβάλλον της πόλης μας.
ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Καθώς η κλιματική κρίση μας χτυπάει την πόρτα, η παράταξή μας οφείλει να εναρμονίσει την πολιτική της πρόταση με τις κατευθύνσεις που ορίζει η Ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική. Η Πάτρα μπορεί να πετύχει αυτόν τον μετασχηματισμό, αξιοποιώντας τις πηγές χρηματοδότησης, εφόσον έχει ολοκληρωμένο σχέδιο, στρατηγική και στόχο.
Κλασσική ευκαιρία είναι το θαλάσσιο μέτωπο, ένα χρόνιο αίτημα των Πατρινής κοινωνίας. 4,5 χρόνια μετά την παράδοση του θαλάσσιου μετώπου αλλά και 2 χρόνια μετά το διαγωνισμό είμαστε στο σημείο μηδέν. Το κτίριο του παλαιού λιμένος έχει λεηλατηθεί και βρίσκεται στα σκοτάδια.
Η μαρίνα παραμένει με τις κατεστραμμένες σαθρές, ασυντήρητες, παλαιές υποδομές. Το απαξιωμένο θαλάσσιο μέτωπο έχει μετατραπεί σε ένα ατελείωτο πάρκινγκ, ή κάμπινγκ με σκηνές, περίκλειστο προς την πόλη της Πάτρας αντί να αποτελεί σημείο αναψυχής, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πολιτισμού και πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Η πράσινη μετάβαση προϋποθέτει στρατηγική και προτεραιότητες με ρεαλισμό και προοδευτικότητα. Οι τοπικές πράσινες συμφωνίες αποτελούν το βασικό πλαίσιο σχεδιασμού, η υλοποίηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση για την εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω των Ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.
Οι βασικοί στόχοι μας είναι:
- Να εφαρμόσουμε σχέδιο για μία σύγχρονη, καθαρή, όμορφη, άνετη, ασφαλή, λειτουργική και επισκέψιμη Πάτρα.
- Να κάνουμε την Πάτρα στα αλήθεια μία πράσινη πόλη.
- Να καταστήσουμε την Πάτρα μία πόλη ανθεκτική στην κλιματική κρίση.
Ενδεικτικά οι δράσεις μας περιλαμβάνουν:
Για το Δομημένο Περιβάλλον:
- Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε όλες τις συνοικίες.
- Στοχευμένη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και των κληροδοτημάτων.
- Ανάδειξη νεοκλασικών κτιρίων, παρεμβάσεις προστασίας διατηρητέων κτιρίων και αναβάθμιση και αξιοποίηση εμβληματικών κτιρίων και χώρων.
- Προκήρυξη Διεθνούς Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων γραφείων και του εξωτερικού για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και οικονομοτεχνική μελέτη για την αξιοποίηση του κτιρίου παλαιού λιμένος και των άλλων κτισμάτων.
- Αποκατάσταση της μαρίνας και δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για την αξιοποίησή της, την επέκτασή της και την ανάδειξή της σε αναπτυξιακό πόλο.
Για το Φυσικό Περιβάλλον:
- Αναβάθμιση και αξιοποίηση του άλσους του Δασυλλίου.
- Ωρίμανση και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου αστικών δενδροφυτεύσεων και ήπιων παρεμβάσεων πρασίνου με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών για την άρδευση δημόσιων χώρων πρασίνου.
- Προστασία παράκτιων περιοχών με αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών.
- Προστασία από πυρκαγιές στα περιαστικά δάση και άλση με ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας.
———————
Πάμε στις ενεργειακές υποδομές που αποτελούν τεράστιο κεφάλαιο για μια περιοχή η οποία θέλει να κοιτάζει προς το μέλλον.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Ο ενεργειακός σχεδιασμός αφορά σε κτίρια και δημόσιους υπαίθριους χώρους με κύριο στόχο τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και των ρύπων.
Η Πάτρα σήμερα δεν έχει ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό.
Είμαστε θεατές αποσπασματικών και μεμονωμένων παρεμβάσεων χωρίς στόχο, χωρίς μέτρηση, χωρίς παρακολούθηση. Ευκαιρίες χρηματοδότησης υπήρξαν από εθνικές και ευρωπαϊκές πηγές αλλά αξιοποιήθηκαν στο ελάχιστο.
Βασικοί στόχοι μας είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της «ενεργειακής φτώχειας», η ενίσχυση της αναπτυξιακής διάστασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι βασικές προτάσεις μας για την ενέργεια αφορούν
- Στην υιοθέτηση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε δημόσια κτίρια.
- Στην ποιοτική αναβάθμιση δημοτικού οδοφωτισμού με εξοικονόμηση, διαχείριση και αξιολόγηση κατανάλωσης. Για εμάς δεν είναι αρκετή η αντικατάσταση κάποιων δημοτικών φωτιστικών με LED, αλλά η παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας η αξιολόγηση και η λήψη κατάλληλων αποφάσεων για επεκτάσεις ή διορθωτικές παρεμβάσεις.
- Στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους με χρήση νέων τεχνολογιών.
- Στη συμμετοχή του Δήμου ή και των Οργανισμών του σε ενεργειακές κοινότητες.
- Στη δημιουργία δικτύου φυσικού αερίου.
——————————–
Ο επόμενος τομέας είναι η πολιτική προστασία και η ασφάλεια.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ο Δήμος Πατρέων ακολούθησε τα τελευταία χρόνια πολιτική ήσσονος προσπάθειας κατευθύνοντας κυρίως τους πολίτες σε κεντρικό επίπεδο σε κυβερνητικές αλλά και εθελοντικές υπηρεσίες ασφάλειας και πολιτικής προστασίας.
Η στοχοθέτηση της παράταξής μας στον τομέα της πολιτικής προστασίας και ασφάλειας υποδομών και χώρων επικεντρώνεται στην εξασφάλιση της αναγκαίας οργάνωσης και υποδομής των υπηρεσιών, προκειμένου να είναι ικανές για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πολιτικής προστασίας και συντάσσουν προς τούτο σχετικά μνημόνια ενεργειών.
Απαιτείται συντονισμός και επίβλεψη, μέτρα για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών με έμφαση στην εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρωπίνου επιστημονικού και έμπειρου τεχνικού προσωπικού.
Οι παρεμβάσεις μας αφορούν στις εξής δράσεις:
- Εφαρμόζουμε την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας των Δήμων της χώρας.
- Συντάσσουμε Σχέδιο Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.
- Φροντίζουμε για την έκδοση μιας σειράς ενεργειών που θα ενισχύσουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και συντονισμό.
- Εφαρμόζουμε σχέδιο θωράκισης των φυσικών πνευμόνων της πόλης με προστασία μέσω αυτόματου συστήματος πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης καθώς και αισθητήρων.
- Φροντίζουμε για την χρηματοδότηση των απαιτούμενων μελετών και την κατασκευή έργων συλλογής, της απορροής ομβρίων υδάτων.
- Εκπονούμε ετήσια προγράμματα για την έγκαιρη παρέμβαση καθαρισμού στα Ποτάμια, Υδατορέματα και Χείμαρρους.
- Εκπονούμε Σχέδιο Προστασίας Βιοτεχνικού Πάρκου Γλαύκου Πάτρας.
——————–
Πάμε να δούμε τώρα, τι γίνεται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου της Πάτρας
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ
Ο Δήμος μας δεν αναγνώρισε την ευκαιρία της ανάπτυξης μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού στον βαθμό που έκαναν άλλες πόλεις με σημαντικά ορατά αποτελέσματα αλλά και διακρίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες.
Ο επίσημος διαδικτυακός τόπος του Δήμου Πατρέων www.e-patras.gr υπολείπεται σημαντικά τόσο στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις όσο και σε λειτουργικό και αισθητικό επίπεδο.
Οι ηλεκτρονικές πινακίδες ενημέρωσης του κοινού στις στάσεις των αστικών λεωφορείων είναι εκτός λειτουργίας για πάνω από δύο χρόνια.
Σε συνέδρια και εκδηλώσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο τις νέες τεχνολογίες, τις «έξυπνες πόλεις» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, η Πάτρα είναι εκκωφαντικά απούσα, γεγονός που δημιουργεί έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες.
Η παράταξή μας θέτει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Πάτρας ως οριζόντια δράση προτεραιότητας με όραμα, με στρατηγικό σχέδιο, με συνεργασίες και με δράσεις σε όλους τους τομείς, από ενέργεια και περιβάλλον μέχρι πολιτισμό και τουρισμό.
Οι κύριες δράσεις μας, μεταξύ άλλων, αφορούν στα εξής:
- Συλλέγουμε κάθε μεμονωμένο σχέδιο που έχει συνταχθεί και έχει συνάφεια με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και δημιουργούμε ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού με συγκεκριμένους στόχους, δράσεις, χρονοδιάγραμμα, δείκτες μέτρησης και πηγές χρηματοδότησης.
- Συνεργαζόμαστε με τα Πανεπιστήμιά μας, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα μας, το Επιστημονικό Πάρκο, τα Επιμελητήρια για την ψηφιακή ανασυγκρότηση της πόλης μας.
- Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια της πόλης μας και συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα έξυπνων πόλεων, με στόχο την μεταφορά τεχνογνωσίας και την εφαρμογή καλών πρακτικών.
- Δημιουργούμε Δομή Ψηφιακού Μετασχηματισμού στον Δήμο με στόχο την υλοποίηση δράσεων «έξυπνης πόλης» και την βιωσιμότητα τους με την δημιουργία διακριτής Αντιδημαρχίας Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
- Αναπτύσσουμε σύγχρονο νέο διαδικτυακό τόπο του Δήμου με ποιοτικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους δημότες και τις επιχειρήσεις.
- Ενισχύουμε και αναβαθμίζουμε την λειτουργία του sense.city σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
- Προωθούμε την ανάπτυξη μίας ενιαίας εφαρμογής σε web και κινητά τηλέφωνα για την συγκέντρωση όλων των ψηφιακών εφαρμογών του Δήμου.
——————————————————–
Συμπολίτισσες και συμπολίτες,
Λένε πώς μια πόλη που σέβεται τον εαυτό της, μεριμνά πρώτα από όλα για το αύριο. Και τι είναι το αύριο; Τα παιδιά μας. Κεφάλαιο παιδεία λοιπόν στον Δήμο της Πάτρας. Πάμε να δούμε.
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στην Πάτρα, υπάρχουν 184 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία και 61 μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 27 Νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο και ασφαλές εκπαιδευτήριο.
Καμία νέα ανέγερση δεν πραγματοποιήθηκε από την υφιστάμενη δημοτική αρχή.
Υπάρχει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών τα οποία καθημερινά χρήζουν επισκευής και συντήρησης μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας. Κυρίαρχος στόχος μας είναι η αντιμετώπιση της σχολικής στέγης και των κτιριακών προβλημάτων των σχολείων μας, όλων των βαθμίδων, με άμεσα μέτρα αλλά και με εκπόνηση μεσοπρόθεσμου σχεδίου.
Για την παράταξή μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αρχή, στα ζητήματα Παιδείας, η λαϊκή συμμετοχή πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των όποιων αποφάσεων, σε συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις Ενώσεις Γονέων και Κηδεμόνων.
Προωθούμε:
- Άμεσο αντισεισμικό έλεγχο σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και εγκατάσταση συστημάτων πυρασφάλειας σε όλες τις σχολικές μονάδες.
- Μέτρα για την προστασία των σχολικών μονάδων με επαρκή φύλαξη κι επιστασία.
- Λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων ως κέντρα αθλοπαιδιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων τις ώρες μη λειτουργίας τους.
- Επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών και σχολικών κοινοτήτων.
- Αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος των μαθητών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
- Δωρεάν ιατρική κάλυψη των υποχρεωτικών Ατομικών Δελτίων Υγείας του Μαθητή.
- Ενίσχυση του θεσμού του κοινωνικού φροντιστηρίου.
- Ίδρυση ικανού αριθμού δημοτικών Παιδικών Σταθμών ώστε κανένα παιδί να μην μένει εκτός.
————————–
Προχωράμε στο κεφάλαιο του αθλητισμού.
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ένας σύγχρονος Δήμος οφείλει να είναι το στήριγμα και το μέσο για την ανάπτυξη του αθλητισμού με κάθε έννοια, για κάθε δημότη του. Ο αθλητισμός δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια ή χρώματα. Απαιτεί εξωστρέφεια, μοντέρνες αντιλήψεις, όραμα και πρόγραμμα.
Σκοπός μας είναι η ενίσχυση του αγωνιστικού αθλητισμού, η ανάπτυξη της πόλης μέσω αυτού, η εκπαίδευση των πολιτών σε έναν υγιή τρόπο ζωής και η ανάπτυξη της φιλοσοφίας της δια βίου άθλησης.
Δρομολογούμε:
- Δημιουργία υποδομών για τους συμπολίτες με κάθε μορφή αναπηρίας ώστε να έχουν πρόσβαση σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού.
- Διοργάνωση μεγάλης εμβέλειας αθλητικών διοργανώσεων πανελλήνιου και διεθνούς επιπέδου.
- Ενίσχυση του μαζικού αθλητισμού με λειτουργία των προγραμμάτων άθλησης για όλους και αναζήτηση και διαμόρφωση ασφαλών χώρων για ελεύθερη άσκηση σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου.
- Αξιοποίηση του θαλάσσιου στοιχείου της πόλης και του γεωγραφικού της πλεονεκτήματος για την ανάπτυξη του θαλάσσιου αθλητισμού και των θαλάσσιων και παράκτιων σπορ.
- Λειτουργική αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου και αξιοποίηση χαρακτηρισμένων εκτάσεων ή εύρεση νέων, ώστε να δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις σε όλα τα διαμερίσματα και τις κοινότητες του δήμου.
- Ένταξη των υφιστάμενων αθλητικών χώρων σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης με σκοπό την μείωση του ενεργειακού κόστους των εγκαταστάσεων.
- Τακτική ενίσχυση των αθλητικών σωματίων σύμφωνα με το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο.
—————————
Και πάμε στο κεφάλαιο των κοινωνικών παρεμβάσεων και της πρόνοιας.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΝΟΙΑ
Για την παράταξή μας πρώτιστη προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος, ο κάθε άνθρωπος που ζει στα όρια του Δήμου μας.
Στόχος μας είναι η ελαχιστοποίηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, η αξιοπρέπεια των αδυνάμων.
Κάτι που λείπει από την κοινωνική οργάνωση του Δήμου της πόλης μας είναι το όραμα. Θέλουμε ένα Δήμο φιλικό, αρωγό στον άνθρωπο που δεν μπορεί, στον άνθρωπο που έχει ανάγκη.
Με εμάς οι πόρτες των δομών του Κοινωνικού Οργανισμού θα είναι ανοιχτές κάθε μέρα όλη την εβδομάδα γιατί οι ανάγκες και τα προβλήματα δεν σταματάνε το μεσημέρι της Παρασκευής για να ξαναρχίσουν το πρωί της Δευτέρας. Ο κοινωνικός βραχίονας που θα στήσουμε θα φτάνει και στην πιο απόμακρη γωνιά της πόλης.
Οι κύριες δράσεις μας αφορούν στα εξής:
- Δημιουργούμε πραγματικά δημοτικά ιατρεία και όχι τόπους απλής συνταγογράφησης, για κάθε ηλικία, καλύπτοντας όλες τις γειτονιές.
- Ενισχύουμε τους υπάρχοντες βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημιουργούμε νέους σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη.
- Τα ΚΑΠΗ θα μετατραπούν σε σύγχρονα κέντρα παροχής υπηρεσιών με συνεχή ενημέρωση των ηλικιωμένων για τους απαραίτητους εμβολιασμούς και παρακολούθηση της υγείας τους.
- Μέλημά μας είναι η επέκταση και ενίσχυση του θεσμού του Κοινωνικού Φροντιστηρίου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Παιδείας.
- Η Δομή Αστέγων θα ανοίξει τις πόρτες της για κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη και θα περιορίσει την ισχύουσα γραφειοκρατία. Δεν είναι δυνατόν στον τρίτο δήμο της χώρας να καλύπτονται από τα 100 κρεβάτια, μόνο τα 10.
- Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση της εθελοντικής αιμοδοσίας και στην ανάπτυξη της κουλτούρας του αιμοδότη.
Στον τομέα του πολιτισμού τώρα…..
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεν νομίζω να έχει κανείς αμφιβολία ότι στην πόλη μας, για τον πολιτισμό, τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα θολό μονόχρωμο τοπίο.
Τι είναι όμως η μονοχρωμία στον πολιτισμό;
Είναι προπαγάνδα.
Η πόλη μας, έχει αποδείξει ότι διαθέτει πολλές αφετηρίες ανθρώπων και δομών για να στηριχθούμε και πάνω σε αυτές να χτίσουμε. Ο Δήμος οφείλει σε αυτές τις αφετηρίες να προσφέρει τα εργαλεία και τις εκφραστικές δυνατότητες για την ανάπτυξή τους.
Χρειάζεται άμεσος και ολικός επανασχεδιασμός της αντιμετώπισης του Πολιτισμού από τον Δήμο της Πάτρας. Προγραμματίζουμε την έναρξη της διαδικασίας για την υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης, μακροπρόθεσμης πολιτιστικής πολιτικής για την Πάτρα, που θα είναι βασισμένη σε πραγματικά δεδομένα, συμμετοχικές διαδικασίες, ορθολογικό σχεδιασμό και ρεαλιστική στοχοθεσία.
Η πολιτική της πόλης προτείνεται να αναπτύσσεται στη βάση τριών κυρίαρχων Αρχών /Αξόνων.
Στον πρώτο Άξονα: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ οι στόχοι μας είναι:
- Διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης Πολιτιστικής Πολιτικής.
- Ανάδειξη και Αξιοποίηση του Τοπικού Πολιτιστικού Δυναμικού.
- Αύξηση της συμμετοχής, ενίσχυση της ποικιλομορφίας και της συμπερίληψης σε πολιτιστικά γεγονότα και δραστηριότητες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και κοινωνικά υπόβαθρα.
- Αποκεντρωμένες δράσεις στις γειτονιές και ανάδειξη ειδικών χαρακτηριστικών της πόλης.
με ενδεικτικές δράσεις:
- Δημιουργία Μητρώου Πολιτιστικών Οργανισμών και Δημιουργών της περιοχής του Δήμου Πατρέων.
- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου ενίσχυσης πολιτιστικών δράσεων, φορέων, συλλογικοτήτων και καλλιτεχνών με διαφανή κριτήρια.
- Ανάδειξη τοπόσημων.
Στον δεύτερο Άξονα: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ οι στόχοι μας είναι:
- Ενίσχυση υπαρχόντων και δημιουργία νέων δομών.
- Διεκδίκηση – Αξιοποίηση περισσοτέρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τον πολιτισμό.
- Συνεργασία με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για αξιοποίηση της παραγόμενης καινοτομίας και νέων ιδεών.
με ενδεικτικές δράσεις:
- Ίδρυση Θεματικών Μουσείων ή δομών (πχ. Μουσείο ιστορίας πόλης, Βιομηχανικής ιστορίας)
- Φεστιβάλ Τέχνης.
Στον τρίτο Άξονα: ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ οι στόχοι μας είναι:
- Ενίσχυση της προβολής και της φήμης της πόλης ως πολιτιστικού και δημιουργικού κέντρου μέσω διεθνών εκδηλώσεων και συνεργασιών.
- Αύξηση της ελκυστικότητας της πόλης ως πολιτιστικού προορισμού.
- Ανάπτυξη πολιτισμικών υποδομών και υπηρεσιών για την υποστήριξη διεθνών πολιτιστικών γεγονότων.
με ενδεικτικές δράσεις:
- Τον επανασχεδιασμό του Διεθνούς Φεστιβάλ για την ανάκτηση της χαμένης του αίγλης.
- Την αίτηση συμμετοχής στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
—————————————–
Και περνάμε σε ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη χώρα στο οποίο δυστυχώς η Πάτρα έχει πολύ χαμηλές επιδόσεις. Στον τουρισμό.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σήμερα η πόλη με την υπάρχουσα τουριστική δομή της ελκύει κυρίως ανθρώπους που την αξιοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό του ταξιδιού της, χωρίς να μπορεί να τους «κρατήσει» ως μελλοντικούς δυνητικούς επισκέπτες.
Η βασική στρατηγική μας είναι η ανάδειξη της Πάτρας σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό, με πολλαπλές επιλογές, που προσφέρει ασφάλεια, οικειότητα, ποιοτικές υπηρεσίες και ευζωία, αυθεντικές και εξατομικευμένες εμπειρίες θεματικού τουρισμού, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Οι στόχοι επί των οποίων δομείται η φιλοσοφία και οι δραστηριότητες του προγράμματος, είναι οι εξής:
- Ανάδειξη της Πάτρας σε ένα ελκυστικό τουριστικό προορισμό που συνδέει τα μνημεία του πολιτισμού και της φύσης με τα σύγχρονα χαρακτηριστικά της πόλης.
- Εκσυγχρονισμός και εξωστρέφεια του παραγωγικού συστήματος και σύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό, τη γεωργία και τη μεταποίηση.
- Βελτίωση και αναβάθμιση της προσβασιμότητας και των υποδομών τουριστικού ενδιαφέροντος.
- Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για την προβολή της πόλης και για τη λειτουργικότητα των υποδομών και των χώρων προσέλκυσης τουρισμού.
Οι κύριες δράσεις μας αφορούν στα εξής:
- Θεσμοθέτηση Αντιδημαρχίας Τουρισμού.
- Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού για την Πάτρα με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
- Δημόσια πρόσκληση διαβούλευσης για την ταυτότητα και την εικόνα της πόλης την επόμενη δεκαετία.
- Ενίσχυση υποδομών πρόσβασης στα κυριότερα αξιοθέατα της Πάτρας, στους χώρους πολιτιστικού και στους χώρους περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
- Δημιουργία και ανάδειξη διαδρομών θεματικού τουρισμού με τρεις βασικές προτεραιότητες: 1. Αθλητικός 2. Πολιτιστικός / Θρησκευτικός 3. Συνεδριακός / Εκπαιδευτικός / Επιστημονικός
- Αναβάθμιση της συμμετοχής του Δήμου σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.
- Συμμετοχή της Πάτρας σε ελληνικά και διεθνή δίκτυα πόλεων και αναβάθμιση της θέσης της σε Δίκτυα στα οποία στο παρελθόν είχε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Και ολοκληρώνουμε με τον κορυφαίο και παραμελημένο θεσμό της πόλης, το Καρναβάλι της.
ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ
Το Πατρινό Καρναβάλι αποτελεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη εκδήλωση του είδους της στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Έχοντας το προνόμιο να διαθέτει ξεχωριστή Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση, ο Δήμος της Πάτρας ως de facto οργανωτής και διαχειριστής αυτού του σημαντικού θεσμού θα έπρεπε να προβάλει, να ενισχύει και να ενθαρρύνει την εξέλιξη αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης της πόλης μας.
Η πόλη μας ενώ παραμένει η αδιαμφισβήτητη καρναβαλική πρωτεύουσα της Ελλάδας, προχωράει τον θεσμό κυρίως λόγω των πρωτοβουλιών των πολιτών της, αντίθετα η Δημοτική Αρχή διαχειρίζεται αυτή τη σπουδαία κληρονομιά μάλλον διεκπεραιωτικά και με σαφή έλλειψη καρναβαλικού οράματος.
Η στρατηγική μας στοχεύει στην ανάκτηση και προβολή της καρναβαλικής ταυτότητας της Πάτρας στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, μέσω ενός στοχευμένου και οριοθετημένου πλαισίου δράσεων με τη σύμπραξη όλου του υφιστάμενου αλλά και δυνητικά εμπλεκόμενου δυναμικού της πόλης.
Με αξιοποίηση των προτάσεων, των υπαρχουσών μελετών και συμπερασμάτων συνεδρίων και ημερίδων που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί, διαμορφώνοντας εκ νέου έναν σχεδιασμό ταυτότητας του Πατρινού Καρναβαλιού.
Οι στόχοι επί των οποίων δομείται η φιλοσοφία και οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι οι εξής:
- Ανάδειξη της Πάτρας ως Μητροπολιτικό Κέντρο Καρναβαλιού της Ελλάδας δημιουργώντας νέους θεσμούς και εξαγώγιμα προϊόντα γύρω από το καρναβάλι.
- Δημιουργία τοπόσημων και σημείων αναφοράς στην πόλη, τα οποία θα είναι επισκέψιμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και θα ενισχύουν το καρναβαλικό προφίλ της Πάτρας.
- Διεύρυνση της Καρναβαλικής περιόδου αλλά και των εκτός καρναβαλικής περιόδου δράσεων, δημιουργώντας νέες εκδηλώσεις και γεγονότα.
- Ενίσχυση και αξιοποίηση του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού, αλλά και των ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών και της ταυτότητας του Πατρινού Καρναβαλιού.
- Επικοινωνία, διαβούλευση και ουσιαστική συνεργασία στις δράσεις με τις καρναβαλικές ομάδες.
- Αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας ως μέσω προβολής, προσέλκυσης και ενημέρωσης για το Καρναβάλι και την πόλη.
- Δημιουργία αυτοτελών οικονομικών πόρων προς όφελος του θεσμού, με σκοπό την προσθήκη δράσεων, τη βιωσιμότητα και την ανάδειξη του Πατρινού Καρναβαλιού, χωρίς να επιβαρύνονται οι πολίτες.
Ενδεικτικά, οι παραπάνω στόχοι θα επιτευχθούν με μία σειρά από δράσεις όπως:
- Σύσταση Ένωσης Καρναβαλικών Πόλεων της Ελλάδας με πρωτοβουλία της Πάτρας.
- Αναβίωση των ανταλλαγών με άλλα καρναβάλια της Ευρώπης και του Κόσμου.
- Συμμετοχή του Πατρινού Καρναβαλιού ως Πολιτιστικό Γεγονός σε Διεθνείς Τουριστικές Εκθέσεις.
- Αναβάθμιση του Καρναβαλικού Εργαστηρίου και της λειτουργίας του, με σκοπό την αξιοποίηση του όλο το χρόνο και τη δημιουργία προωθητικού υλικού για εμπορική χρήση προς όφελος του Πατρινού Καρναβαλιού.
- Πλήρης αξιοποίηση του χώρου των Παλαιών Σφαγείων, ως κέντρο δημιουργίας, μεταφοράς τεχνογνωσίας και προβολής του Καρναβαλιού.
- Συνέργειες με τοπικές επιχειρήσεις και παροχή κινήτρων με σκοπό τη δημιουργία προϊόντων και νέων υπηρεσιών με σκοπό την τόνωση της τοπικής οικονομίας.
- Αξιοποίηση των Καρναβαλικών Κατασκευών ως εκθέματα που να παρουσιάζονται στο κοινό και εκτός καρναβαλικής περιόδου.
Φίλες και φίλοι,
Αυτοί που σας προανέφερα είναι οι άξονες που επεξεργάστηκαν οι ομάδες εργασίας της παράταξής μας προκειμένου να οδηγηθούμε σε έναν δημόσιο διάλογο με τους πολίτες από τον οποίο στη συνέχεια θα προκύψει το τελικό μας πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί αναλυτικά στη συνέχεια.
Δίνουμε το λόγο στους πολίτες σε δημόσια διαβούλευση για να συναποφασίσουμε και να σχεδιάσουμε μαζί το αύριο.
Με εμάς ο πολίτης δεν θα είναι παρατηρητής αλλά συμμέτοχος και συνδημιουργός.
Κανένας δεν γνωρίζει καλύτερα την πόλη, από αυτούς που την ζουν από τη μια της άκρη μέχρι την άλλη.
Κανείς δεν αγαπάει περισσότερο την Πάτρα από τους ίδιους τους Πατρινούς.
Εσείς λοιπόν θα έχετε και τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
Όχι μόνο σήμερα, αλλά και αύριο, όταν θα κληθούμε μαζί να κάνουμε το σημερινό όραμα, πράξη.
Συμπολίτες και συμπολίτισσες.
Στόχος μου δεν είναι να κερδίσω τις εκλογές.
Στόχος μου είναι να κερδίσουμε ΜΑΖΙ τις εκλογές.
Πιστεύω ότι καθένας από εμάς, αντιλαμβάνεται πότε έρχεται η ώρα να αλλάξει η σελίδα.
Πότε εμείς χρειαζόμαστε την πόλη και πότε η πόλη χρειάζεται εμάς.
Η Πάτρα ΤΩΡΑ μας χρειάζεται!
Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την πορεία της
Σε αυτή την κομβική στιγμή κατά την οποία καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο παλιό και το νέο
Ανάμεσα στην στασιμότητα και την εξέλιξη
Στην κοντόφθαλμη διαχείριση και στον οραματικό σχεδιασμό.
Η Πάτρα τώρα μας χρειάζεται για να πάψει να βολεύεται με το λίγο και το μέτριο.
Πάμε μαζί λοιπόν να αλλάξουμε την πόλη μας.
Πάμε χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς μισές αλήθειες, χωρίς κρυφές ατζέντες.
Πάμε μαζί να κάνουμε τον Δήμο της Πάτρας έναν Δήμο στον οποίο χαίρεσαι να ζεις.
Να πάρουμε εμείς η νέα γενιά των Πατρινών , την Πάτρα στα χέρια μας.
Γιατί για μας η Πάτρα είναι και η αφετηρία και ο προορισμός.
Η Πάτρα μπορεί και πρέπει να γίνει Σπουδαία και Πάλι!